Spring naar inhoud

Zomers recept: panzanella

Hitte-alarm! Gisterenmiddag tikte de thermometer op het balkon de 40 graden aan. Tijd dus om alleen ‘s ochtends en ‘s avonds je huis uit te gaan en je verder te verstoppen voor de brandende zon. En natuurlijk tijd om ijsjes te eten en te zwemmen. De buurkinderen hebben zo’n opblaasbaar badje in de tuin staan, waar ik stiekem best jaloers op ben. Ik durf nog net niet te vragen of ik er ook even in mag duiken. Morgen gaan we denk ik lekker naar het zwembad.

(c) Jeremy Keith, Flickr - Wikimedia Commons

Als het zo warm is, heb ik vaak heel weinig trek in onze zelfgebakken bruine boterhammen. Ik wil liever iets lichts voor de lunch en dan biedt panzanella een uitkomst. Panzanella is een heerlijke frisse salade waar je al je Italiaanse restjes in mag gooien. De enige twee vaste ingrediënten zijn tomaten en… stukjes oud brood. Een beetje vreemd? Zeker, maar wel logisch als je bedenkt dat het recept voortkomt uit de Toscaanse cucina povera, de arme keuken, om goedkoop restjes op te maken.

Ook al klinkt het misschien een beetje raar om brood in een salade te gooien, het is echt heel lekker. Vooral omdat de stukjes brood het sap van de tomaten en de smaak van de andere ingrediënten opnemen, waardoor het een soort supersmakelijke croutons worden. Daarbij is het heel makkelijk om te maken, dus ik zou zeggen, probeer het eens!

Zoals ik al zei, zijn brood (liefst ciabatta) en tomaten de enige vaste ingrediënten van panzanella. Andere veelvoorkomende ingrediënten zijn ansjovis, sla, ui, olijven, paprika of kappertjes. Ik doe dat er zelf allemaal niet in, want ik vind panzanella zonder al deze extra’s al heerlijk. Maar experimenteer vooral een beetje om de ultieme panzanella voor jezelf te ontdekken.

Zo maak ik mijn favoriete versie:

Ingrediënten (2 personen)
1 oude ciabatta
4 tomaten
1 komkommer
1 teentje knoflook
Een paar blaadjes verse basilicum
Olijfolie
Azijn
Zout & peper

Recept
1. Snij de ciabatta in stukjes en de komkommer en tomaten in blokjes. Meng ze in een kom.
2. Pers een teentje knoflook uit boven de kom, snij de blaadjes basilicum en voeg ze toe aan het mengsel. Alles lekker door elkaar husselen.
3. Olijfolie, azijn, zout en peper naar smaak toevoegen en klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *