Spring naar inhoud

Top 5 tips voor Florence (deel 2)

De binnenplaats van het San Marco klooster

[Dit is het vervolg van alle leuke dingen in Florence, deel 1 vind je hier]

3. San Marco klooster
Dit klooster, dat maar een klein stukje lopen van de dom af ligt, is voor mij om 2 redenen interessant. Als eerste: je staat hier letterlijk middenin een heel belangrijk deel van de Florentijnse geschiedenis. Je kunt gaan kijken in het kleine slaapkamertje dat Cosimo de’ Medici hier in het klooster had gekregen als dank voor het betalen van de verbouwing van het klooster. Cosimo was de stichter van de De’ Medici dynastie en een schatrijke Florentijnse bankier. Het zegt wel wat over hem, denk ik, dat hij zich af en toe terugtrok in het klooster om een tijdje zonder luxe te leven.

Het kamertje van Cosimo met een mooi fresco van de aanbidding der wijzen.

Aan het andere einde van de gang vind je het slaapkamertje van Girolamo Savonarola, de beroemdste prior van dit klooster. Hij heeft Florence jarenlang in zijn greep gehouden in een periode dat de familie De’ Medici uit de stad verbannen was. Hij donderpreekte over hel en verdoemenis en organiseerde ‘vreugdevuren der ijdelheden’, oftewel  grote kampvuren waar alle overbodige luxeproducten op werden gegooid zoals sieraden, kleding, make-up, spiegels, maar ook kunst, boeken en muziekinstrumenten. Het is uiteindelijk niet goed met hem afgelopen. Pas dit jaar zag ik voor het eerst, nadat een leerling het zei, dat zijn portret niet alleen best eng is, maar ook iets treurigs heeft.

Savonarola

Het tweede interessante aan dit klooster vind ik dat het nu een museum is met fresco’s van Fra Angelico. Het mooie aan fresco’s is dat ze direct op de muur geschilderd worden en dat ze dus ook precies bedoeld zijn voor de plek waar ze hangen. In de kleine slaapkamers van de monniken is voor iedereen een religieuze afbeelding geschilderd, waar ze voor het slapen gaan naar konden kijken en bij konden bidden. Van sommige afbeeldingen zouden wij misschien niet zo lekker slapen, er zijn behoorlijk veel kruisigingen en martelaren die afgebeeld zijn op de manier waarop ze gestorven zijn. Eentje heeft ook een best wel bloederige hoofdwond. Als ik hier moest slapen, dan zou ik even gaan vragen of de monnik die het kamertje heeft met Jezus en Maria Magdalena misschien met me zou willen ruilen. Dat vind ik wel een hoop- en rustgevend plaatje.

Fresco van Jezus en Maria Magdalena door Fra Angelico

Fra Angelico heeft ook een hele beroemde annunciatie geschilderd, die bovenaan de trap richting de slaapvertrekken hangt. Het mooiste vind ik de kleur van de vleugels van de Engel Gabriël. Als je erlangs loopt, lijken ze ook een beetje te glinsteren. Verder lijkt het perspectief als je ervoor staat een beetje mislukt, maar eigenlijk is het zo gemaakt dat het precies klopt als je de trap op komt lopen. Hoe tof is dat? In dit filmpje vertellen ze meer en kun je ook zien hoe het klooster eruit ziet.

De annunciatie van Fra Angelico

4. Fiesole

En als je dan helemaal uitgeput bent van al dat moois en je kan geen toerist meer zien, pak dan de bus naar Fiesole. Dit stadje is zelfs nog ouder dan Florence. Het was al belangrijk in de Etruskische tijd, terwijl Florence pas later is gesticht door de Romeinen voor de gepensioneerde soldaten van Julius Caesar (vandaar ook dat het centrum rondom de Piazza della Repubblica, het oude forum van de stad, eruit ziet als een Romeins legerkamp: alleen maar rechte, haaks op elkaar staande wegen. Superhandig!). Vanuit Fiesole (en ook al vanuit de bus) heb je een prachtig uitzicht over Florence. En als je het leuk vindt, kun je ook nog een oud Romeins theater bezoeken dat middenin een park ligt waar je rustig een beetje kan rondwandelen en kijken. Echt een verademing na alle drukte in de stad.

Het theater van Fiesole

Praktische info: neem bus 7 vanaf bushalte ‘La Pira’ en je bent er in 20 minuten. De halte is rechts naast het San Marco klooster als je vanaf de dom aan komt lopen. Fiesole is het eindpunt van de bus. De bus gaat elk kwartier op doordeweekse dagen. Je kunt voor 1,20 euro een buskaartje kopen dat 90 minuten geldig is bij de tabaccheria. Niet vergeten te stempelen als je de bus in stapt.

5. Lekker eten en drinken
Ook heel belangrijk! Als je een beetje weet waar je moet zijn, val je hopelijk minder snel in een tourist trap.Met Pieter ben ik koffie gaan drinken bij Nuvoli, een klein tentje om de hoek bij de Dom. We hebben er bijna alleen maar Italianen gezien, wat altijd een goed teken is. Heerlijke koffie en je kunt er ook stukjes stokbrood krijgen met heerlijk beleg van blauwe kaas, pesto, pittige tomatenspread, vlees en nog veel meer. Met 4 of 5 van die stokbroodjes heb je een toplunch en het is niet duur.

Verder gaan we vaak even bijkomen op het terras van Trattoria San Lorenzo, op de hoek van het plein voor de kerk van San Lorenzo. Niet goedkoop, maar er is wel bijna altijd plek en je zit er wat rustiger, terwijl je toch niet ver van de dom bent.

Met Ester heb ik een heerlijk broodje gegeten op de Volta di San Piero, ongeveer 10 minuten lopen vanaf de Dom. Het was daar een stuk minder druk dan in het centrum en voor 4,50 euro kreeg je een verse ciabatta belegd met verse mozzarella of echt Italiaans vlees + een flesje water. Als dat geen goede deal is! In die wijk zijn sowieso leuke plekken om te lunchen. Als je iets leuks ontdekt, laat het me weten!

Nog een goede tip van Eva: ga wat eten op de eerste verdieping van de Mercato Centrale. Alleen maar Italianen en heerlijk eten. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar ben heel benieuwd!

En als laatste: gelato. Want een bezoekje aan Florence zonder Italiaans ijs is niet compleet. Bij Amorino, om de hoek bij de dom, krijg je je ijsje in de vorm van een roosje. Heel leuk en superlekker! Je kunt ook 1 straat verderop een ijsje gaan halen bij Grom, die ook o.a. in Rome en Verona zit. De crema di Grom is een soort vanilleijs met koekjes, echt heerlijk. En hun koffiesmaak is zo authentiek dat het net lijkt alsof je een espresso hebt besteld. Nomnom!

Wie wil dit nou niet?

Dat was het weer mensen, graag tot ziens! ‘Maar, maar... Manja, waarom staan de Uffizi er niet in? Dat is toch zo ongeveer het beroemdste museum van Italië en daar kan je toch beelden en schilderijen zien van zowat alle Renaissancekunstenaars?’ Hmm, goed dat je het zegt. Dat klopt allemaal en als je het leuk lijkt, moet je ook zeker naar de Uffizi gaan, het is prachtig. Maar je moet heel lang van tevoren reserveren, lang in de rij staan en het is er altijd druk. Daarom zou ik het alleen aanraden als het je bijzonder interesseert. Om die reden staat ook de Galleria dell’Academia er niet tussen, waar je o.a. de originele ‘David’ van Michelangelo kan zien. Heel tof, maar je ziet de rijen al ongeveer vanaf het Domplein beginnen, dus alleen voor echte liefhebbers.

Voor de liefhebbers:' De geboorte van Venus' van Botticelli hangt in de Uffizi.

2 gedachten over “Top 5 tips voor Florence (deel 2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *