Spring naar inhoud

Sneeuw komt overal

Ernie zei het al: sneeuw komt overal. En hij heeft gelijk, want zelfs in Verona begon het zondagavond te sneeuwen en het hield niet op totdat de wereld (die een paar maanden gelden nog 40 graden was) helemaal wit was. Volgens de krant L’Arena was het 5 jaar geleden dat het hier voor het laatst gesneeuwd had! We zaten eigenlijk al de hele dag een beetje jaloers te kijken naar de mooie sneeuwfoto’s uit Nederland en Christo baalde, want de enige keer dat het vorig jaar had gesneeuwd in Nederland, was hij ook in Verona. Maar toen we zondag uit de trein stapten, begonnen ook hier de vlokken te vallen.

Het parkje naast ons huis

We waren dit weekend met de trein naar Venetië geweest (het is maar 1,5 uur reizen vanaf hier). Vrijdag hadden we een extra vrije dag vanwege het feest van de immacolata concezione, de onbevlekte ontvangenis. Ik had daar eigenlijk nooit zo over nagedacht en vrijdagochtend vroeg ik me ineens af hoe het kan dat 8 december de onbevlekte ontvangenis was en 25 december de geboorte van Jezus. Was Maria dan minder dan een maand zwanger geweest? Of meer dan een jaar? Ik ging er maar vanuit dat het een mysterie is dat waarschijnlijk niet uit te leggen valt. Maar nee! De onbevlekte ontvangenis blijkt helemaal niet te gaan over Jezus, maar juist over de conceptie van Maria zelf die, jawel, precies negen maanden later op 8 september jarig is. De conceptie en geboorte van Maria worden beschouwd als ‘onbevlekt’, omdat zij (als enige mens ooit) vrij is van de erfzonde. Zij heeft dus niet die neiging tot zondigen die wij allemaal wel hebben sinds Adam en Eva hebben gegeten van de boom van kennis van goed en kwaad. Overigens geloven de protestanten niks van dit idee: volgens hen is Jezus de enige die is geboren zonder erfzonde.

Maar goed, dankzij Maria hadden we dus een fijn lang weekend in Venetië. We hebben gedwaald door straatjes en over bruggetjes, we hebben de zee weer even gezien, we hebben ons verwonderd over wat mensen bezielt om op zo’n drukke, krappe, overstromingsgevoelige plek te gaan wonen, maar ook over de mozaïeken in de San Marco, die eigenlijk de mooiste zijn die ik ooit heb gezien. En ik ben een groot mozaïekenfan, dus dat zegt wel iets. Het was ook leuk om even toerist ‘in eigen land’ te zijn. We worden helaas nog niet voor Italianen aangezien, maar we spreken inmiddels wel zo goed Italiaans dat mensen vragen waar we het zo goed geleerd hebben. Dus daar zijn we voor nu heel tevreden mee 🙂

Het was zulk mooi weer zaterdag dat we nauwelijks tegen de zon in konden kijken

1 gedachte over “Sneeuw komt overal

  1. Dick Grootendorst

    De christelijke feestdagen blijken bijzonder geschikt voor het bijspijkeren van hoog opgeleiden. Dat de onbevlekte ontvangenis niet op Maria's zwangerschap slaat maar op die van haar moeder wordt vaak verward. Zo zie dat jullie aanwezigheid in Italië onbedoeld bijdraagt aan het opvullen van gaten in de algemene ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *