Spring naar inhoud

Proberen of negeren: Aperol Spritz

Aperol-Spritz: het go-to drankje op het terras om lekker af te koelen

Wat is toch dat oranje spul waar je iedereen hier mee op terrasjes ziet zitten? In plaats van het degelijke wijntje of het hippe biertje, zit iedereen hier, van jong tot oud, met die oranje limonade voor hun neus. Wat is het en willen wij het ook?

Toen we hier afgelopen herfstvakantie leuke en betaalbare huizen aan het scouten waren, hoorde ik er voor het eerst van: iemand bestelde een Aperol Spritz en kreeg een ¾ vol wijnglas met een kleur die op Koningsdag niet zou misstaan. Misschien klinkt het niet echt aantrekkelijk, maar we zagen zo veel mensen met ditzelfde drankje, dat we het natuurlijk ook wilden proberen. Toen was ik niet zo’n fan. De smaak was helemaal niet zo zoet als de kleur deed vermoeden, eigenlijk vond ik het een beetje bitter. En het drankje was ijskoud. En buiten was het ook koud. Dat was dus niet de goede match.

Maar wanneer kun je zo’n drankje wel heel goed gebruiken? Middenin de zomer, als het buiten 40 graden is en je zelfs geen trek hebt in de lekkerste Valpolicella wijn, omdat die nu wordt geschonken op de temperatuur van lauwe thee. Dan is zo’n Aperol Spritz heel verfrissend: koud en niet al te sterk. Het bevat ongeveer ⅓ prikwater, ⅓  prosecco en ⅓ Aperol + een heleboel ijsblokjes, dus zelfs als je er twee neemt, zal je nog niet snel omvallen. Het is ook heel makkelijk thuis te maken.

Naast de meest bekende Spritz met Aperol, kun je hier ook allerlei andere varianten krijgen, die we vorige week met Barry en Bonnie allemaal hebben getest. Alles voor deze blog natuurlijk 😉 De Campari Spritz is nog iets bitterder dan de Aperol en dat viel bij Bonnie wel in de smaak. Dan is er ook de Spritz Bianco, die in plaats van Aperol witte wijn bevat. Eerlijk gezegd vond ik het resultaat, een waterige witte wijn met een paar bubbels, nogal niksig smaken. Je kunt dan volgens mij beter een prosecco bestellen. Als laatste en spannendste is er nog de Spritz Hugo (spreek uit: oego). Bij de Hugo wordt de aperol vervangen door vlierbloesemsiroop, wat er weliswaar nogal bleekjes uitziet, maar de smaak is top! Lekker fris en niet te zoet. Er drijft ook een muntblaadje in, vind ik leuk.

Dus ik zou zeggen: dit wil je ook. En mocht de Aperol je niet helemaal gelukkig maken, dan doet één van de andere varianten dat zeker wel.

- Manja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *