Spring naar inhoud

Praktische info: hoe regel je een zorgverzekering in Italië?

Het klinkt zo makkelijk: je wilt naar Italië verhuizen, dus je vraagt een Italiaanse zorgverzekering aan en als dat gelukt is, zeg je je zorgverzekering in Nederland op. Maar zo makkelijk kan het natuurlijk niet zijn.  Daarom schrijf ik vandaag over de verschillende vragen en obstakels waar wij tegenaan zijn gelopen, in de hoop dat iemand hier op een dag iets aan heeft. De informatie kan natuurlijk verouderen en is puur gebaseerd op onze ervaringen, vandaar deze disclaimer. Als je iets zeker wilt weten, vraag het dan altijd na bij de betreffende instanties.

Moet je je überhaupt in Italië laten verzekeren?
Grote kans dat het uiteindelijk wel lukt om een Italiaanse zorgverzekering te krijgen. Maar als je je Nederlandse verzekering kunt behouden, scheelt dat wel een hele hoop gedoe. Hier kun je meer lezen over wanneer je wel of geen recht hebt op een Nederlandse zorgverzekering. Als je bijvoorbeeld gaat studeren in het buitenland, zonder dat je een vergoeding krijgt of een bijbaantje hebt, dan kun je je Nederlandse zorgverzekering gewoon houden. Voor ons was het anders, omdat we hadden besloten dat we ons wilden inschrijven bij de gemeente Verona, waardoor we ons moesten uitschrijven in Nederland. Daardoor konden we onze zorgverzekering sowieso niet houden.

Welke opties heb je als je geen recht meer hebt op een Nederlandse zorgverzekering?
Het meest voor de hand liggende is natuurlijk een Italiaanse verzekering nemen. Maar een andere optie (die wij over het hoofd hebben gezien, maar wel interessant kan zijn) is de expatverzekering. Hiermee blijf je verzekerd bij een Nederlands bedrijf, maar krijg je zorg in het land waar je woont. Groot voordeel is dat de verzekeringspolis in het Nederlands is (je weet dus daadwerkelijk waar je voor verzekerd bent) en dat alle communicatie in het Nederlands kan. Nadeel is weer dat het in verhouding erg duur is. Met een beetje googelen kun je bij verschillende bedrijven offertes aanvragen. Dat kan in ieder geval geen kwaad.

Liever een verzekering in Italië? Houd rekening met een overgangsperiode.
Op de dag dat je je uitschrijft bij je Nederlandse gemeente, verloopt ook je recht op een Nederlandse verzekering. Ook als je wel gewoon betaald hebt. ‘Maar hé, dan schrijf ik me toch gewoon niet uit? Dan kan ik gewoon m’n Nederlandse verzekering houden.’ Goed idee! Behalve dat het illegaal is. En mocht je iets overkomen en de verzekering komt erachter dat je niet op het adres woont wat je hebt opgegeven, vergoeden ze ook de kosten niet. Jammer hè? Maar goed, mijn punt was dus dat je op de dag dat je naar Italië vertrekt, niet meer verzekerd bent. En de kans is klein dat je voordat je vertrekt al een Italiaanse zorgverzekering geregeld hebt, aangezien dat niet zomaar online of telefonisch kan (voor zover ik weet). Je kunt overwegen om een paar maanden (want zo lang kan het wel duren) onverzekerd door het leven te gaan. Een alternatief is om voor deze overgangsperiode een tijdelijke expatreisverzekering met medische dekking aan te vragen. Wij hebben dat niet gedaan, omdat we dachten dat we wel snel een Italiaanse verzekering zouden kunnen regelen, maar achteraf gezien was het misschien wel handig geweest. Alleen moet je dan dus zeker weten dat het geen probleem is dat je bent uitgeschreven bij de Nederlandse gemeente. Een gewone reisverzekering werkt helaas niet, omdat je daarvoor altijd bij een Nederlandse gemeente ingeschreven moet staan.

Als je besluit om je in Italië te verzekeren, vergeet dan ook niet je huisarts en tandarts op te zeggen en je medisch dossier op te vragen en mee te nemen, want dat kan je nodig hebben bij het aanvragen van een nieuwe verzekering. Uiteindelijk hebben ze helemaal niet meer naar ons medisch dossier gevraagd, maar pas nadat ze ons eerst flink bang hadden gemaakt dat we het écht moesten kunnen laten zien. Huisartsen in Nederland geven je medisch dossier in principe niet aan anderen mee (wat ook wel terecht is), dus wees slimmer dan wij en regel dit voordat je weggaat, want zelfs als je toestemming geeft en je vraagt je ouders om het op te halen, is het een heel gedoe.

Waar begin je als je besluit om je in Italië te laten verzekeren?
Via het studentencentrum ISU van de universiteit hebben we hulp gekregen om een verzekering aan te vragen bij Vittoria Assicurazioni. Dat was ook wel nodig, want de verzekeringsadviseur sprak geen Engels. We moesten 3x langskomen: om onze medische geschiedenis in te vullen, om dat nog een keer te doen (?) en uiteindelijk om het contract te ondertekenen voor deze verzekering. Dat contract was volledig in het Italiaans, dus we vertrouwden er maar op dat het allemaal goed zou zitten. Ik heb het laatst nog eens doorgelezen en het lijkt er inderdaad op dat de belangrijkste zaken gedekt zijn en dat voor het lage bedrag van 1000 euro per jaar voor 2 personen. Wat we alleen niet hadden begrepen, is dat je helemaal niets aan deze verzekering hebt op het moment dat je naar de huisarts wilt. Om naar de huisarts te mogen, moet je namelijk ingeschreven staan bij de nationale gezondheidszorg (Servizio Sanitario Nazionale, SSN), wat weer een hele andere procedure is die ik in een andere blog zal beschrijven.

Het fijne is wel: als je eenmaal bij de SSN ingeschreven staat, krijg je een pasje (tessera sanitaria), waarmee je recht hebt op gratis of bijna gratis medicatie en behandelingen bij de huisarts, specialisten of in het ziekenhuis. Je kunt je dus afvragen of het überhaupt nodig is om een zorgverzekering af te sluiten in Italië. Kun je je niet beter direct bij de SSN inschrijven? Goed punt, maar er kunnen twee redenen zijn om toch te kiezen voor een verzekering. Ten eerste, we moesten kunnen bewijzen dat we in Italië verzekerd waren, voordat we ons konden inschrijven bij de gemeente Verona. En die inschrijving bij de gemeente heb je weer nodig om je te kunnen inschrijven bij de SSN. Ten tweede, via de verzekering mag je kiezen naar welke zorginstelling (privé of publiek) je gaat, terwijl je via de SSN een beperkte keuze hebt. Niet dat de publieke zorginstellingen per se slecht zijn, ik hoor er gemengde verhalen over, maar meestal zijn er voor een behandeling in een privékliniek veel kortere wachttijden en het zou kunnen dat je er ook eerder in het Engels geholpen kan worden. Of misschien vind je het gewoon een fijn idee om extra goed verzekerd te zijn. Vergeleken met Nederland is de verzekering hier in ieder geval niet duur, dus wij hebben uiteindelijk besloten om de onze maar te houden. Hopelijk hoeven we er nooit gebruik van te maken!

 

10 gedachten over “Praktische info: hoe regel je een zorgverzekering in Italië?

 1. Carolien

  Fijn dit blog over de zorgverzekering. Wij verhuizen in januari 2019 naar regio Le Marche en surfen ons suf naar goede informatie hieromtrent. Uit dit verhaal blijkt dat een expatverzekering voorlopig de beste optie voor ons is, anders zijn we enige tijd niet verzekerd. Schrijf je binnenkort nog iets over SSN? Als je geen werknemer bent en nog niet kan aantonen hoeveel inkomen je hebt (we nemen een b&b over) , kan je nog niet aanmelden volgens mij. Als je meer weet lezen we het graag.

  1. Manja

   Hoi Carolien,

   Wat leuk dat je reageert! Ik ben blij dat jullie nog iets hebben aan ons verhaal over de zorgverzekering. Er zit ook nog een blog over SSN en het vinden van een huisarts in de planning. In ieder geval veel plezier en succes in Le Marche, ik heb gehoord dat het daar prachtig mooi is.

   1. Carolien

    Hoi Manja,

    Ik heb inmiddels meer van jullie blogs gelezen, ze geven een heel leuke kijk op het soms hilarische leven in dit prachtige land. Via JoHo insurances hebben we meer info gekregen over expatverzekeringen, wat in ons geval voorlopig de beste optie schijnt te zijn. Voor nieuwe emigranten is alle informatie van harte welkom.
    Schrijf lekker door over je ervaringen, ik blijf je zeker volgen, ook straks vanuit het inderdaad ook prachtige Le Marche.

    1. karin rief

     Nou ik heb erg veel aan jou / jullie ervaringen! Want wij gaan in het voorjaar verhuizen naar Piemonte en of een zorgverzekering nog niet genoeg stress geeft hebben wij ook nog met het Corona virus te maken maw hopen dat we er kunnen komen! Ben heel benieuwd naar je SSN blog! Karina ga kijken naar die expat verzekering! Heb je nog meer tips? Heeeeeeel graag

     1. Manja

      Fijn om te horen en lijkt me inderdaad niet makkelijk in combinatie met het coronavirus. Sterkte, maar ook veel plezier in Piemonte!

 2. Pingback: Column: een tijd van komen en een tijd van gaan - DitIsItalie.nl

 3. Lara

  Eerlijk, we hebben gewoon ons pasje van onze Nederlandse ziektekostenverzekering laten zien en aangezien de ambtenaar daar toch niks van snapte, werd het meteen goedgekeurd. Ik had wel een globetrotterverzekering achter de hand voor het geval dat niet zou lukken (van Allianz), maar die hebben we nooit nodig gehad. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat mijn echtgenoot Italiaans is en dat een vriendelijk praatje in het Italiaans de meeste problemen overal wel oplost...dus leer die taal voor je gaat.

  We hadden de tessera sanitaria binnen 2 weken geregeld. Zorg wel dat je je inschrijft als werkzoekende of een partita iva (btw nummer) aanvraagt, anders kan het zijn dat je je een behoorlijke bijdrage moet betalen, die afhankelijk van de regio wel kan oplopen tot 4-5000 euro.

 4. Christa

  Jeetje zeg wat fijn om te lezen dat wij niet de enige zijn met het zorgverzekering systeem. Wij gaan over ongeveer een maand richting Italië maar dit is iets waar ik niet uit kwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *