Spring naar inhoud

Lord of the Rings in Verona?

Ik heb ze allemaal gezien! Alledrie de extended films van Lord of the Rings + alle extra’s, in totaal 12 DVD’s. Ja, ik ben een nerd, ik weet het. Maar het was fantastisch. En natuurlijk, als je je helemaal verdiept hebt in die wereld, ga je allerlei verbanden leggen. Het automatische hek bij de garage is net de Black Gate van Mordor, mijn college hoest precies zoals Gollum en je ziet de slag om Helm’s Deep helemaal voor je in het bastion uit de 16e eeuw waar we dit weekend zijn geweest. En waar doet dit logo van AMIA Verona, de maatschappij die hier het afval verwerkt, iedere Lord of the Rings nerd aan denken?

Ik vond deze helm precies lijken op die van de King’s Guard die de White Tree of Gondor bewaakt in de stad Minas Tirith. Vind je niet?

Dus, welke Lord of the Rings-fan heeft zich binnen de Veronese afvalmaatschappij omhoog gewerkt om dit logo te kiezen? Hmm, helaas is dat niet wat erachter zit. De helm met vleugels en hondenkop is afgekeken van het ruiterstandbeeld van Mastino II della Scala, één van de belangrijkste Middeleeuwse heersers van Verona. Vroeger was het te vinden bovenop zijn tombe op de begraafplaats van de familie Della Scala, de Arche Scaligere, maar daar staat tegenwoordig een kopie. Het origineel vind je nu in het Museo di Castelvecchio.

Ruiterstandbeeld van Mastino II della Scala.

Mooi hè? Maar wat wel een beetje raar is, waarom heeft Mastino een hondenkop op z’n helm? Puur om z’n vijanden angst aan te jagen? Ik weet het niet zeker, maar ik weet wel dat de hond (samen met de ladder, scala in het Italiaans) het symbool van de familie Della Scala is geworden. De hond staat voor trouw en alle leidende figuren van de familie hebben in hun voornaam een verwijzing naar honden meegekregen. Mastino betekent bijvoorbeeld mastiff-hond, een heel groot ras dat wel heel lief schijnt te zijn. Mastino’s voorganger heette Cangrande, grote hond en zijn zoon heette Cansignorio, heerserhond.

De helm van Mastino II della Scala met de hondenkop.

Ik zag trouwens net op internet dat het paard van het ruiterstandbeeld van Cangrande ook een helm op z’n hoofd heeft met vleugels en een hondenkop. Heel apart, maar wel leuk.

Ruiterstandbeeld van Cangrande della Scala

1 gedachte over “Lord of the Rings in Verona?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *