Spring naar inhoud

Leuke plekken aan het Gardameer

Het uitzicht vanuit Pai (fotocredits: Naomi)

‘Manja, ik moet je wat vertellen,’ zei Luca terwijl we het vrachtwagentje gingen inladen voor een lekker ochtendje grasmaaien en vuil prikken. ‘Mijn broer is badmeester op een camping aan het Gardameer en zijn baas had hem gewaarschuwd dat deze maand extra zwaar gingen worden.’ ‘O, waarom dan?’ vroeg ik een beetje naïef, terwijl ik ergens diep van binnen wel aanvoelde welke kant dit op zou gaan… ‘Nou, tot nu toe waren er vooral Duitsers op de camping en dat ging prima, maar nu komen de olandesi… Echt niet te geloven, ze zijn constant dronken en hun kinderen gooien van alles in het zwembad, stenen enzo, maar ook watermerloenen!’ ‘O… vervelend…’ Ja, wat moet je zeggen? Moet je je verontschuldigen voor het gehele Nederlandse volk? Moet je vertellen dat Nederlanders in Nederland minder erg zijn dan Nederlanders op vakantie? Je kunt natuurlijk het beste een grapje maken, als je iets leuks weet. Zoals wat Christo later zei: ‘Tsja, in het Nederlands heten watermeloenen niet voor niks watermeloenen.’ 😛

Er zijn inderdaad veel plaatsen aan het Lago di Garda waar bijna geen Italiaan te vinden is, behalve misschien als badmeester. Aan onze kant, de oostkust, zijn dat bijvoorbeeld Lazise (zeg op z’n Italiaans Laa-dzie-suh, anders weten ze niet waar je het over hebt) en Bardolino. Lazise is wel een heel mooie plaatsje met oude stadsmuren en een kasteel, maar het is zo druk en toeristisch dat je dat door alle winkeltjes en mensen bijna niet meer ziet. Verder heb je nog in het zuiden het bekende Peschiera del Garda, wat ook heel toeristisch schijnt te zijn. Maar ik ben er nog niet geweest, dus ik kan het niet met zekerheid zeggen. Wel hoorde ik van Nienke dat het daar in de buurt op het schiereiland Sirmione zo druk was, dat je er beter nog een keer over na kunt denken voordat je daar in het hoogseizoen heen gaat.

Maar waar moeten we dan wel met z’n allen massaal heen gaan om een beetje op z’n Italiaans in het grootste meer van Italië te kunnen liggen? Sowieso zijn wij fan van het noordelijke gedeelte van het Gardameer, omdat je daar tussen de prachtige bergen zit. Het uitzicht is zo mooi, dat voegt echt wat toe aan je zwemervaring. Het plaatsje Garda, dat net iets ten noorden van Bardolino ligt en waar het Gardameer naar vernoemd is, is nog een beetje toeristisch. Maar nog iets verder naar het noorden vind je Torri del Benaco en Pai, waar je tussen de echte Italianen een duik kan gaan nemen. En mocht je in de vorige alinea vanaf het woord ‘kasteel’ niet echt meer opgelet hebben en al besloten hebben waar je volgend jaar op vakantie zou gaan, dan kan ik je nu gerust stellen: in Torri del Benaco staat ook een kasteel! Mooi toch?

Het kasteel van Torri

We hebben nog geen ervaring met de westkust van het meer, want om daar te komen moeten we óf eerst om het hele meer heenrijden (en dat is ver!) of een ferry pakken, maar zo ver zijn we nog niet. We gaan eerst komend weekend eens proberen of we een kampeerplekje kunnen krijgen in het natuurpark Lessinia, waar het naar het schijnt 5 tot 10 graden kouder is dan hier, omdat het op 1500 meter hoogte ligt. Dat klinkt goed!

Lekker zwemmuh!

1 gedachte over “Leuke plekken aan het Gardameer

  1. Nienke

    Hihi, je hebt echt dezelfde ervaring als wij! En dat van Sirmione mee n ik. Het is echt erg. Januari zal een mooie tijd zijn ;). Costermano, waar wij zaten, staat trouwens op je kaartje! Veel plezier nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *