Spring naar inhoud

Lekker eten koken in Italië

Wat moet je koken als je in Italië woont? Om daarachter te komen, wil je natuurlijk eerst even weten wat ze allemaal hebben in de supermarkt. Dus vol goede moed ga je op weg en daar sta je dan. Vergeet alle oude recepten die je altijd maakte, vergeet de Allerhande en vergeet je veganistische aspiraties: hier in de supermarkt verkopen ze voornamelijk pasta en vlees. (En nog heel veel andere handige dingen zoals staafmixers, dagcrème, tafellakens, speelgoed, boeken, stofzuigers en alles wat je in Nederland bij de Kruidvat of Blokker zou willen kopen.)

Dat pasta en vlees zo belangrijk zijn hier, blijkt ook wel uit de Italiaanse les die we gisteren kregen over eten kopen en bestellen. Het begon ermee dat we alle verschillende soorten pasta gingen noemen die iedereen kende: ravioli, spaghetti, tortellini, lasagne, penne, farfalle, pappardelle, orecchiette, tagliatelle enz. En voor iedereen die niet precies wist hoe tortellini gemaakt worden, heeft Carmen een vierkant papiertje zo om een pennendop als vulling gevouwen, dat iedereen het meteen begreep.

Daarna allerlei bereidingswijzen: alla carbonara, al pesto, burro e salvia, allo scoglio (met zeevruchten), aglio olio, gnocchi alla romana (plakjes gnocchi met Parmigiano uit de oven). Dat laatste is volgens Carmen ontzettend lekker en ook heel makkelijk te maken. Het was inmiddels 17:30 en wij begonnen al een beetje honger te krijgen.

Maar toen het volgende onderdeel: vlees en vis. Dit koop je als echte Italiaan natuurlijk niet bij een supermarkt, maar bij negozi (winkels, speciaalzaken). Voor vlees heb je er al 2 verschillende: de salumeria voor worst, ham en andere vleeswaren; de macelleria voor rundvlees, varkensvlees en paardenvlees dat je als diner kan serveren. En dan is er nog de pescheria voor vis. Vol enthousiasme en met behulp van de plaatjesafdeling van Google ging Carmen al haar lievelingssoorten vlees en vis intypen, aan ons laten zien en er reclame voor maken. Ik ben al niet zo’n fan, maar toen ze bij de plakken doorgezaagde zwaardvis aankwam kon ik niet meer verbergen dat ik het niks vond. “You don’t like it? It tastes really good!”, zei ze. Ik knikte en glimlachte maar een beetje mee, want ze was er zo enthousiast over 😛

Als ik dit zo schrijf, klinkt het een beetje alsof het godsonmogelijk is om hier een lekkere en gezonde vegetarische maaltijd op tafel te zetten. Maar eigenlijk valt dat best mee. Je moet alleen wel goed kijken wat ze wel en niet hebben. Het is zelfs 1x gelukt om veganistisch te koken met een van mijn favoriete recepten van de Groene Meisjes: polenta met balsamicotomaatjes. Dat recept is echt een aanrader, omdat het heel makkelijk te maken is en je hele huis heerlijk ruikt als je het hebt gemaakt. Polenta is in Italië overal te krijgen, maar in Nederland kocht ik het altijd bij de Turkse/Marokkaanse supermarkt of een speciaalzaak met Italiaanse producten. Misschien hebben ze het ook wel bij de AH, maar dat heb ik nooit gecheckt. Edelgistvlokken heb je echt niet nodig bij dit gerecht en ongezoete sojamelk kun je bij elke supermarkt kopen. Wat je overhoudt aan sojamelk kan in je thee/koffie in plaats van melk of je kunt er ontbijt met muesli mee maken. Of nog een keer polenta maken natuurlijk!

P.S. Weetje van de dag: waarom heet de bekendste Italiaanse koffie espresso? Espresso betekent letterlijk: op het moment zelf. Dus gemaakt op het moment dat je het bestelt en niet uit een pot geschonken die er al 3 uur staat. Wow!

(Bedankt voor de tip om over eten te bloggen, Susan!)

Manja

2 gedachten over “Lekker eten koken in Italië

 1. Evelien

  Heel leuk om mee te kunnen lezen. Geniet van het lekkere weer en het lekkere eten en blijf vooral schrijven zodat wij kunnen meegenieten! Recepten zijn zeker welkom, maar ook verhalen over hoe die gekke Italianen het allemaal aanpakken vind ik erg leuk. Ben benieuwd of de hooligan nog een duister kantje blijkt te hebben 😉

  Liefs,
  Evelien

 2. Bonnie

  Leuk Manja, ik lees altijd graag over eten! Hopelijk zijn groente, peulvruchten en noten en zo goed te vinden tussen al het dode beest? Al had ik op vakantie in Italië de indruk dat er juist wat minder variatie aan groente te vinden was, meer gericht op wat echt in het seizoen was, op zich heel goed natuurlijk.

  Die polenta met tomaatjes ga ik zeker proberen, klinkt goed! We eten best af en toe polenta maar met zo'n kilopak doen we al heel lang, dus zo komt-ie nog eens op...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *