Spring naar inhoud

Koekjes bakken voor Santa Lucia + recept

Vorige week, op 13 december, was het Santa Lucia, het Noord-Italiaanse kinderfeest dat je nog het beste kunt vergelijken met ons Sinterklaasfeest. Alleen gaat het bij Santa Lucia niet zozeer om de cadeautjes. Nee, het blijft wel Italië, dus Santa Lucia draait om eten. En dan vooral zoetigheden: de supermarkt ligt vol met zakken snoep, chocolaatjes en speciale koekjes. Nou vind ik snoep niet zo boeiend, maar die koekjes zagen er wel heerlijk uit. En zoals een oud Italiaans gezegde ons leert, alles is lekkerder als je het zelf gemaakt hebt, dus dat wilde ik wel eens uitproberen.

Grapje 😉

Gelukkig bleek het recept voor de speciale Santa Lucia-koekjes, de frolle di Santa Lucia, helemaal niet moeilijk te zijn. Iedere familie heeft natuurlijk wel zo zijn eigen varianten, maar volgens de kok van het luxe Veronese restaurant Dodici Apostoli is dit recept heel geslaagd:

Ingrediënten
300 g meel
200 g boter op kamertemperatuur
100 g suiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker
rasp van de schil van een limoen
snufje zout
poedersuiker om te decoreren

Wat moet je doen?

 1. Kneed de boter en de suiker en het ei door elkaar.
 2. Voeg de vanillesuiker, limoenrasp en het zout toe. Voeg dan beetje bij beetje het meel toe, tot er een stevig deeg ontstaat.
 3. Wikkel het deeg in keukenfolie of doe het in een plastic zakje en stop het minstens een uur in de koelkast.
 4. Verwarm de oven voor op 175 graden. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort. Rol het daarna uit (niet te dun) en steek figuurtjes uit het deeg (sterretjes, hartjes, maantjes enz.)
 5. Bak de koekjes in 10-15 minuten, ze horen een beetje licht te blijven, dus haal ze op tijd uit de oven.
 6. Laat even afkoelen, strooi er wat poedersuiker overheen en smikkelen maar!

Ik had natuurlijk geen uitsteekvorm, dus heeft Christo er eentje voor me ge3Dprint. Geen maantjes, sterretjes en hartjes dus voor ons, maar Pikachu-koekjes! En lekker dat ze waren.

 

2 gedachten over “Koekjes bakken voor Santa Lucia + recept

 1. Bonnie

  Haha, ik lees dit nu pas, maar wat schattig die pikachu-vormpjes! Ik bak bijna nooit koekjes, maar dit klinkt wel goed omdat A. alles met iets van citrus erin meer beter is en B. ik al ik weet niet hoe lang 2 zakjes vanillesuiker heb liggen waarvan ik nooit weet wat ik ermee moet. Eerst maar een after-feestdagen-balansperiode, maar daarna ga ik het eens proberen 😉

  1. Manja

   Goed plan om lekker koekjes te bakken, Bon! Als je ook een leuk Pikachu-vormpje wil, laat maar weten. Christo print het met liefde voor je uit 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *