Spring naar inhoud

Hertjes voeren bij Malga Derocon

Verona is een mooie stad, maar als je meer houdt van de vrije natuur kun je hier in de buurt ook absoluut je hart ophalen. Ten noorden van de stad in de bergen ligt het regionale park Lessinia, waar je prachtig kunt wandelen en lekker kan eten bij een van de alpenhutten die hier malga worden genoemd. Legambiente beheert één van de malga’s, Malga Derocon, die ongeveer op een uurtje rijden van Verona ligt, ten noorden van Erbezzo. Nu het de laatste tijd zo koud is, ligt er constant sneeuw bij de Malga en kunnen de herten en gemzen niet genoeg te eten vinden. Aan ons de taak om ze een beetje bij te voeren en ja, dat vind ik natuurlijk fantastisch!

Op weg naar Malga Derocon

We hebben dus een paar kilo voer ingepakt en zijn naar Erbezzo gereden. Daar hebben we de auto geparkeerd, want er lag zo veel sneeuw dat we niet verder konden rijden. Het voer hebben we op een sleetje geladen en toen moesten we nog ongeveer een uur door de sneeuw tegen de berg op banjeren. Niet echt relaxed, maar gelukkig was het zonnig en probeerde mijn collega Mattia me te vermaken door me de Italiaanse namen van alle bomen en planten te leren. Ik ben ze nu allemaal weer vergeten, maar het was wel heel mooi allemaal! En onze tocht was niet voor niks, want we hebben 9 herten en 2 gemzen gezien. Normaal zijn ze best wel schuw, maar ze hadden veel honger en Mattia is ze al vaker komen voeren, dus ze kwamen zelfs naar ons toe.

Twee van de negen hertjes..
..en een gems die uit wanhoop maar de naalden van een kerstboom aan het opeten is. Hij zit een beetje midden achter op de foto.

Ik heb op de terugweg toch nog één plantennaam geleerd die ik heb onthouden: de bucaneve. Die heet zo, omdat hij als eerste bloem van het seizoen een buca (gat) maakt in de neve (sneeuw). En in dit geval was dat ook echt zo:

Bucaneve

Als bonusfoto hieronder nog iets heel anders: een supergroen grasveldje dat ik vanochtend heb gemaaid op het bastion Maddalene in Verona. Er is daar een heel mooi parkje waar bijna nooit iemand komt en zoals je ziet wordt het gras ook nog eens netjes gemaaid, dus misschien een tip voor wie even rustig bij wil komen van al het rumoer in de stad.

Mooi gemaaid groen grasveldje bij de Maddalene

1 gedachte over “Hertjes voeren bij Malga Derocon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *