Het is nog net januari, dus het mag nog, vind ik dan. Ik heb dit jaar één goed voornemen en dat is meer boeken lezen. Ik ben nu net begonnen in het derde boek van deze maand, dus dat gaat niet slecht. Maar ik heb me ook voorgenomen om dit jaar drie kleine, alledaagse dingen voor het milieu te gaan doen die ik hiervoor nog niet deed. Groene voornemens, dus. Ik heb deze drie groene voornemens speciaal gekozen, omdat ze geen of bijna geen extra moeite en tijd kosten, want anders weet ik dat ik het toch niet volhoud om te doen. Ik ben benieuwd of jullie deze dingen al jaren deden of dat er nog een nieuw ideetje bij zit voor je.
Ik zit deze groene voornemens op te schrijven in het vliegtuig naar Nederland. Is dat hypocriet? Ja. Waarom geef ik het dan toe? Omdat ik ook wil laten zien dat iedereen z’n eigen keuzes moet maken als het om milieu-eco-bio-zaken gaat en dat ik zelf echt geen heilige ben of vind dat iedereen de dingen moet doen die ik doe. Ik vind het gewoon leuk om te vertellen waar ik mee bezig ben en wie weet zit er iets tussen dat jou aanspreekt.
Nou, daar komen ze hoor! Mijn eerste groene voornemen is om minder plastic te verspillen in de supermarkt. De Italiaanse regering helpt me daar al bij, doordat alle tasjes bij de kassa en zakjes bij de groente- en fruitafdeling verplicht biologisch afbreekbaar zijn hier. Maar minder plastic is meer beter, dus ik maak er een gewoonte van om twee draagtassen en drie groentetasjes in m’n rugzak te proppen als ik naar de winkel ga, zodat ik ze elke keer kan hergebruiken. Je zou ook kunnen overwegen om te kijken hoeveel groente/fruit je wilt kopen en die hoeveelheid tasjes mee te nemen, maar we hadden het over groene voornemens die geen extra moeite kosten, dus ik houd het simpel voor mezelf en pak soms een nieuw zakje als ik er te weinig bij me heb. Ooooo neeeee, verspilling! Jij monster! Oké, als we zo gaan beginnen… ga ik snel door naar waar je nog meer op kunt letten in de supermarkt.
Ik let ook beter op welke verpakkingen ik kies. Eerst kocht ik bijvoorbeeld altijd mandarijnen in zo’n plastic netje en appels in een plastic zak. Die koop ik nu gewoon los en dan stop ik ze in m’n eigen herbruikbare groentezakje. Soms pakt dat iets duurder uit, maar vaak scheelt het heel weinig. Bij andere verpakkingen dacht ik eerst dat je het beste zoveel mogelijk in glas kon kopen (flessen tomatensaus ipv pakjes en potten bonen ipv blik), want dat had ik ergens gelezen. Maar volgens Milieu Centraal klopt dat niet, omdat glas zwaar is en dus meer energie kost om te transporteren. Zij zeggen: zolang je het afval scheidt, maakt het niet veel uit voor het milieu of een verpakking blik, glas of plastic is. Maar geen verpakking is natuurlijk altijd beter.
Milieu Centraal noemt wel één verpakkingsmateriaal dat qua duurzaamheid met kop en schouders boven de andere uitsteekt: statiegeldflessen. Als je daarvoor kunt kiezen is dat altijd het beste idee voor het milieu, omdat ze niet gerecycled, maar schoongemaakt en hergebruikt worden. Een kratje bier is dus milieutechnisch gezien beter dan een traytje. Helaas is het fenomeen statiegeld in Italië niet bekend, dus dat voornemen bewaar ik maar voor als we weer in Nederland wonen.
Door naar nummer twee: mijn theeverslaving. Op een gemiddelde dag drink ik zo’n vijf koppen thee (Wat? Ja, echt.). Dat is 35 per week, 140 per maand en 1680 per jaar. Ik wil echt niet weten hoe hoog de stapel gebruikte theezakjes + plasticjes/papiertjes waar ze in zitten + doosjes is. En ook al scheid ik het afval netjes, ik ga toch proberen om hier wat verbetering in te brengen door vooral losse thee te zetten met zo’n thee-ei (ander heb je alsnog al die zakjes) of anders gemberthee of saliethee te maken. Ook heel lekker! En tuurlijk, een zakje is handiger onderweg, dus perfect wordt het niet, maar als ik het alleen thuis al doe, zou het al schelen.
Dan de laatste voor dit jaar: seizoensgroenten! Hoe bepaal jij wat je gaat eten? Ik bedenk meestal of ik zin heb in rijst, aardappelen, pasta of iets anders en dan maak ik daar wat mee. Of als ik een lekker recept op internet heb gezien, dan maak ik dat. Maar dit jaar ga ik het anders proberen te doen. Voortaan pak ik eerst mijn schitterende Italiaanse groentekalender en dan maak ik iets met de groenten van het seizoen. Dat scheelt weer uitstoot, omdat de groenten niet in de kassen gegroeid hoeven te worden of ingevlogen uit Brazilië.
Ik heb wel het geluk dat ze op Sicilië ook in de winter nog tomaten en aubergines kweken, dus dan hoeft het niet van heel ver te komen, maar ik probeer wel echt iets te kiezen dat op de kalender staat. Dus in januari bijvoorbeeld iets met bloemkool of spinazie. Of broccoli, venkel of prei. En wortel en radicchio (Italiaanse roodlof) kunnen het hele jaar door. Keuze genoeg dus. Gelukkig weet ik daar nog wel wat lekkere recepten mee. Nog beter zou het natuurlijk zijn als ik een eigen groentetuin zou beginnen of elke zaterdag naar de markt bij het Parco San Giacomo zou gaan om groenten van boeren uit de buurt te kopen. Maar daar heb ik helemaal geen zin in, dus dat stel ik lekker uit tot ik er wel zin in heb of tot nooit.
Gaan deze kleine dingetjes de wereld verbeteren? Nope. Maar ik ben er wel van overtuigd dat alle kleine beetjes helpen en dan vooral als ze mij toch geen of weinig extra tijd of moeite kosten. Dus als iemand anders nog een groen voornemen heeft, laat het me weten! Ik laat me graag inspireren.
Goede ideeën Manja!
Qua eten is mijn groene voornemen om minder eten weg te gooien. Dat gaat al best goed maar er zijn toch van die dingen die vaak nog in de prullenbak belanden, maar waar met een beetje moeite prima wat mee te verzinnen is (bijv. een half blik tomaten, restjes ricotta, overgebleven verse kruiden...).
En misschien ter inspiratie, 2 afvalverminderende dingen die ik afgelopen jaar ben gaan gebruiken en die goed bevallen: de menstruatiecup en wasbare "wattenschijfjes" (dus lapjes om make-up te verwijderen).
Dat is een goed idee, Bon! Ik heb dat ook inderdaad met verse kruiden dat ik ze niet altijd op krijg.
Ik heb ook wasbare wattenschijfjes 😀 Zelfgemaakt van een zacht doekje, wat een huisvleit 😉 En die menstruatiecup moet ik ook maar eens bekijken, want daar hoor ik meer goede verhalen over. Echt leuk om te horen wat jouw ideeën zijn!