Spring naar inhoud

Ferragosto en tiramisu met frambozen

De 'traditionele' Ferragosto tiramisu.

Vandaag is het Ferragosto. Best raar, zo’n feestdag die je van huis uit helemaal niet kent. Bij iedere Nederlandse feestdag heb ik toch bepaalde gewoontes: Pasen = familie opzoeken en paasbrood, Koningsdag = gebak eten en naar buiten, Bevrijdingsdag = blij zijn dat ik niet bij een bevrijdingsfestival ben en lekker thuis niks doen/gamen (en als ik zin heb ook gebak eten, want waarom niet). Bij het Italiaanse Festa della Liberazione en Pasqua heb ik min of meer hetzelfde gedaan als wat ik thuis zou doen en mijn gewoontes voor Koningsdag heb ik integraal overgeheveld naar het Festa della Repubblica (want dat komt een beetje op hetzelfde neer, toch?). Maar Ferragosto? Dat zegt me niks. Dus wat ga je doen op zo’n dag?

Eerst maar eens kijken of de Italianen zelf goede ideeën hebben. Ik vroeg aan Luca wat ze eigenlijk vieren op Ferragosto: ‘Ja, ehm, iets met Maria, toch Leo?’ ‘Ja, ja we vieren Maria.’ Ik probeerde nog te vragen of het dan de verjaardag van Maria was of wat ze precies vieren, maar eigenlijk interesseerde dat ze helemaal niks. Gelukkig vertelt Wikipedia me dat Ferragosto Maria-Tenhemelopneming is en dat het feest vanaf de 7e eeuw deze betekenis heeft. Vóór die tijd was 15 augustus de start van de Feriae Augusti (rust van Augustus in het Latijn), de door de Romeinse keizer Augustus ingestelde periode van rust na de zware oogsttijd. Kijk, dat wilde ik even weten.

Maar wat kun je nou zoal doen om Maria te vieren? Daarnet, op weg naar de supermarkt, kwamen er wel duidelijke signalen naar boven van wat de Italianen zoal doen vandaag. Er was namelijk helemaal niemand op straat. Zo rustig heb ik het hier in de buurt nog nooit gezien! Dus waarschijnlijk is een deel van de mensen op vakantie en de rest is een dagje weg, waarschijnlijk naar de bergen, de zee of het meer. Dat was ook Luca’s plan, vertelde hij. Tweede opvallende signaal: het schap waar normaal gesproken het meel staat in de supermarkt was helemaal leeg. Dus waarschijnlijk is het tijd voor zelfgebakken lekkers en staan de mama’s zich in te spannen om de rest van de familie helemaal vol te stoppen.

Nou ben ik dol op zelfgebakken lekkers, maar ik vind het nog steeds te warm om zonder hele goede reden (pizza!) de oven aan te zetten. En Christo is vandaag aan het werk, want plantjes wachten niet met groeien totdat het voor jou handig uitkomt om ze te transformeren, dus een dagje de stad uit gingen we ook niet doen. Toen zag ik een nog bijna helemaal volle fles limoncello in de koelkast liggen, die Bonnie laatst had meegenomen om superlekkere tiramisu met frambozen te maken. Dus bij dezen een nieuwe, zelfbedachte traditie: vanaf nu wordt er iedere Ferragosto tiramisu gegeten. Lijkt je dat ook wel wat, zo’n goed excuus om tiramisu te eten? Wat houdt je tegen? Hier staat het recept. En morgen of overmorgen mag je het ook nog wel maken, hoor.

- Manja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *