Spring naar inhoud

Elke dag pasta: 3 makkelijke pastarecepten

Hmmmm, pasta aglio, olio e peperoncino

Elke dag pasta eten. Het klinkt cliché, maar het is wel wat veel Italianen doen. Meestal niet als avondeten, zoals bij ons, maar als lunch. Tussen de middag gaan ze uitgebreid (uit) eten en ’s avonds eten ze nog een lichte maaltijd. Maar de echte levensgenieter eet ook ’s avonds gewoon nog een keer warm. Klinkt goed toch? Het lijkt mij echt fantastisch om elke dag pasta te eten. Het enige wat me tegenhoudt is dat het best veel werk is om twee warme maaltijden per dag te koken. Maar ook daar hebben de Italianen een oplossing voor: makkelijke pasta’s! Tuurlijk, het is meer werk dan een bammetje smeren, maar met niet al te veel extra moeite kunnen deze recepten je ideale Italiaanse dolce vita toch wat dichterbij brengen. Meestal heb je de ingrediënten zelfs al in huis, dus als je nu zin hebt om morgen te lunchen als een Italiaan, kun je meteen beginnen. Trouwens, met 500 gram gehalveerde, kort gebakken cherrytomaatjes kun je van al deze recepten ook een makkelijk hoofdgerecht maken.

1. Pasta Aglio Olio (e peroncino)
Mijn onbetwiste favoriet, zo makkelijk en zo lekker! Aglio is knoflook en olio kun je zelf wel raden, dus dan weet je meteen wat er in deze heerlijke pasta gaat. De peperoncino (rode peper) maakt het recept pittig, maar ook zonder is deze pasta superlekker.

Ingrediënten voor 2 personen
150-200 g pasta, meestal spaghetti
2 tenen knoflook
olijfolie
zout
(optioneel: ½ rode peper, gemalen zwarte peper, geraspte Parmezaanse kaas)

Recept
1. Kook de pasta in ruim gezouten water beetgaar.
2. Snijd het steeltje van de rode peper en halveer hem in de lengte. Verwijder de zaadjes en snij de peper in dunne reepjes. Pers/snijd de knoflook
3. Als de pasta bijna gaar is: bak de knoflook en peper in olijfolie in de koekenpan voor ongeveer 3 minuten op laag vuur. Giet de pasta af en meng hem in de koekenpan met de knoflook en peper.
4. Als je het lekker vindt, doe er nog wat peper/zout en geraspte Parmezaanse kaas over. Klaar!

2. Pasta cacio e pepe

Dit gerecht is typisch voor Rome en de provincie Lazio. De naam cacio e pepe is Romeins dialect voor kaas en peper. Officieel maak je deze pasta met de van origine uit Rome afkomstige schapenkaas Pecorino romano, maar hé, als je gewoon Parmezaanse kaas gebruikt omdat die nog in de koelkast lag, zal ik er niks van zeggen en het blijft net zo lekker.

Ingrediënten voor 2 personen
150-200 g pasta, meestal spaghetti
Pecorino romano (geraspt) of Parmezaanse kaas (geraspt)
zwarte peper uit de pepermolen

Recept
1. Kook de pasta in ruim gezouten water beetgaar.
2. Giet de pasta af en bewaar een beetje kookvocht.
3. Meng de kaas door de pasta en voeg een paar eetlepels kookvocht toe, zodat de kaas beter mengt.
4. Vermaal zo veel zwarte peper erboven als je lekker vindt en eet de pasta meteen op. Dan is het het lekkerst en daarbij kan je zo’n lekker bordje pasta toch niet lang weerstaan.

3. Pasta pesto

Wie kent hem niet? Natuurlijk kun je dit recept helemaal opleuken door zelf de pesto te maken, nog wat extra pijnboompitjes te bakken of een blaadje basilicum erop te leggen. Maar man, een vers gekookt pastaatje met een lekker flats pesto uit een potje erop, daar mag je me zo ’s nachts voor wakker maken. Nog wat leuke feitjes: pesto Genovese, oftewel groene pesto, wordt (zoals de naam al verraadt) gemaakt met basilicum uit Genua en het Italiaanse woord pesto betekent letterlijk ‘geplet’. Waren dat leuke feitjes, of niet? Hier is in ieder geval het recept:

Ingrediënten voor 2 personen
150-200 g pasta, meestal fusilli of penne, soms spaghetti
een paar eetlepels pesto Genovese
Eventueel geraspte Parmezaanse kaas

Recept
1. Kook de pasta in ruim gezouten water beetgaar.
2. Giet de pasta af en meng er een paar eetlepels pesto doorheen.
3. Bestrooi eventueel met geraspte kaas en eten maar!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *