Spring naar inhoud

Avonturen in Zuid-Italië – specialiteiten uit Puglia

Het is hier zo relaxed in Gargano dat we ons grote masterplan om helemaal in het zuiden van Puglia te komen hebben laten varen en we voorlopig lekker hier blijven. Het enige nadeel daarvan is dat het toeristenseizoen hier pas op 20 mei begint en dat alle restaurantjes en winkels, op één halflege supermarkt na, gesloten zijn. Jammer, want ik had me er juist zo op verheugd om alle lekkere specialiteiten van Puglia uit te proberen! Maar dat weerhoudt me er niet van om toch een lijstje te maken van allerlei lekkere dingen die uit Puglia afkomstig zijn.

Frutti di mare
Christo is dol op pasta allo scoglio (met zeevruchten) en dat komt goed uit, want Puglia bestaat bijna alleen uit één lange kustlijn waar veel gevist wordt. Op de punt van elke baai zie je een trabucco staan, een houten constructie waarmee in vroeger tijden de visnetten werden neergelaten en opgehaald.

Een trabucco bij Vieste (vacanzevieste.it)

In het enige restaurant dat nu open is hier in de buurt serveren ze twee gerechten: pasta met zeevruchten of met tomatensaus. Dat klinkt een beetje karig, maar Christo kreeg op zijn bordje pasta echt van alles en nog wat: mosselen, garnalen, langoustine, inktvis en allerlei soorten schelpjes. Ik weet wel waar we van de week nog een keer moeten gaan eten 😉

Pasta eten in het campingrestaurant

Vino en olio d’oliva
Puglia is niet de meest bekende wijnregio van Italië, maar aan de uitgestrekte wijnvelden te zien wordt hier wel veel wijn geproduceerd en met het klimaat hier kan dat eigenlijk ook alleen maar goed gaan. De wijnen uit Puglia die we tot nu toe gedronken hebben, waren stuk voor stuk heerlijk en we hebben net een fles opengemaakt die specifiek hier in Gargano gemaakt is en wat mij betreft kan die wedijveren met de Valpolicella. De wijnvelden worden hier afgewisseld met olijfbomen en overal staan bordjes dat je olijfolie kan kopen direct bij de boer. Alléén in het hoogseizoen, dus van de olijfolie kan ik je nog niet vertellen hoe die is.

Orecchiette
Dit was al één van mijn favorieten, voordat ik wist dat ze uit Puglia kwamen: de ronde pastaatjes die orecchiette (oortjes) worden genoemd. Traditioneel wordt deze pasta gemaakt door met je duim te drukken in kleine rondjes pastadeeg. De saus waarmee je deze pasta officieel hoort te eten is met raapstelen (alle cime di rapa), maar met tomatensaus (al sugo) met gehakt (al ragù) of met broccoli mag ook. Ik ben vooral benieuwd naar de raapstelen, dus hopelijk weet ik dat gerecht deze week nog ergens te scoren.

Orecchiette alle cime di rapa (tribugolosa.com)

Burrata en Mozzarella
Laatst schreef ik al over burrata, een zakje van mozzarella dat wordt gevuld met room en dan dichtgeknoopt. Lekker! En dus van origine afkomstig uit de hak van de laars. Er wordt hier ook veel mozzarella geproduceerd en tot afschuw van de provincie Campania (waar mozzarella van origine vandaan komt) heeft de mozzarella uit Puglia in 2017 het certificaat van beschermde herkomst (DOP)  gekregen! Ik las dat zelfs de politiek zich met deze grote onrechtvaardigheid bezig heeft gehouden, die nog tot op de dag van vandaag voortduurt. De koetjes die ons 's ochtends met hun bellen wakker maken als ze over het strand langs de camping lopen, trekken zich hier gelukkig allemaal niks van aan.

Taralli
Eigenlijk moet Christo schrijven over de taralli, want hij heeft zijn hart al sinds we hier wonen verloren aan deze snack. Het is een simpel, knapperig deegcirkeltje, verkrijgbaar in verschillende smaken: je hebt naturel, venkelzaad, pittige peper en (Christo’s favoriet) pizzasmaak. Ze worden gegeten als tussendoortje of bij de borrel en hoewel ze dus uit Puglia afkomstig zijn, worden ze in heel Italië gewaardeerd.

Taralli (lorenzovinci.it)

Welke specialiteit uit Puglia lijkt jou het lekkerst?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *