Spring naar inhoud

Informatie over de Arche Scaligere – Graftombes van de familie Della Scala

[Deze tekst heb ik geschreven ter informatie voor bezoekers van de Arche Scaligere, die in de zomer opengehouden worden door Legambiente Verona]

De tombes van Mastino II della Scala (voorgrond) en Cansignorio della Scala (achtergrond)

In de 14e eeuw bouwde de familie Della Scala (ook wel Scaligeri genoemd) drie monumentale tombes voor de drie belangrijkste machthebbers uit die tijd op hun familiebegraafplaats naast de kerk Santa Maria Antica (nr. 1 t/m 3 op het kaartje hieronder).

Plattegrond van de Arche Scaligere met nummering van de tombes

Opvallend is dat deze leiders alle drie een verwijzing naar honden (cane) in hun naam hebben: Cangrande (grote hond), Mastino (mastiff hond) en Cansigniorio (heerserhond). Waarschijnlijk was dit een eerbetoon aan Mastino I, de eerste heerser van de Scaliger-dynastie. Op sommige familiewapens staan dus ook twee honden naast een ladder (scala), een verwijzing naar de de voornamen en de familienaam van de leiders van de stad. Het gietijzeren hekwerk, voorzien van het symbool van de ladder is aan het einde van de 14e eeuw gemaakt.

1 - De tombe van Cangrande Della Scala (†1329) is gebouwd boven de zuidelijke ingang van de kerk. De opdrachtgever is waarschijnlijk zijn neef en opvolger Mastino II geweest. Cangrande is nu nog het meest bekend als beschermheer van de dichter Dante Alighieri. Dante schrijft over Cangrande in zijn boek La Divina Commedia: ‘Zelfs zijn vijanden bleven maar over hem praten’.

Bovenop de tombe ziet u een standbeeld van Cangrande als ruiter. Het is een kopie en het origineel is te vinden in het museum van Castelvecchio. Het wordt beschouwd als één van de mooiste ruiterstandbeelden van de 14e eeuw vanwege zijn tevreden glimlach en het paard dat net uit galop lijkt te komen.

In 2004 is de tombe van Cangrande geopend voor onderzoek en zijn lichaam bleek op een natuurlijke manier gemummificeerd te zijn, waardoor het uitzonderlijk goed bewaard is gebleven. Hierdoor was het mogelijk om te ontdekken dat Cangrande waarschijnlijk door vergiftiging om het leven is gekomen. Het is onbekend wie er achter deze moord zou kunnen zitten, maar de hoofdverdachte is zijn ambitieuze neef en opvolger Mastino II, wiens tombe u kunt zien bij nr. 2.

2 – U ziet Mastino II (†1351) op de top van zijn tombe afgebeeld als ruiter, net als zijn voorganger Cangrande, naar wie hij kijkt. Mastino en zijn paard zijn uitgerust alsof ze op het punt staan aan een toernooi te beginnen.

3 – De Lombardijse beeldhouwer Bonino da Campione maakte deze zeshoekige tombe voor Cansignorio (†1375). Cansignorio was minder machtig dan zijn voorouders, maar wilde zichzelf graag neerzetten als een monarch door op zijn graftombe soldaten, koningen en heiligen af te beelden.

4 – In 1831 is de tombe van Giovanni della Scala (†1359) teruggeplaatst tegen de zuidelijke muur van de kerk. Eerder bevond deze zich bij de San Fermo kerk. Hij is gemaakt door een navolger van de Ventiaanse kunstenaar Andriolo De Santi.

De andere tombes zijn wat simpelere sarcophagen met decoraties (acroteria):

5 – De versierde, misschien gemaakt in opdracht van Alberto I (†1301). Mogelijk is dit de eerdere tombe van Cangrande geweest.

6 – De oudste, waarschijnlijk van Mastino I (†1277).

7 - Waarschijnlijk van Bartolomeo (†1304)
8 - Waarschijnlijk van Alboino (†1311)
9 - Waarschijnlijk van Cangrande II (†1359)