Spring naar inhoud

Zelf brood bakken: lekkere bammetjes in Italië

Zelfgebakken bammetjes

Collega: ‘Waarom eet je altijd brood voor lunch? Dat is toch geen maaltijd, over een paar maanden zul je dat vast wel anders doen.’

Christo: ‘Nou ik denk het niet hoor. Ik vind het lekker, het eet lekker weg en ik heb geen zin om 2x per dag te koken.'

Collega (ouder dan 25 jaar): ‘Ohja oke, mijn moeder maakt altijd mijn eten en ook een lekkere verse jus d'orange bij het ontbijt.’

Ehm ja… dit is maar een klein voorbeeld van hoe belangrijk la mamma voor de Italianen is, zeker totdat ze rond de 30 zijn en ze er misschien over gaan denken om uit huis te gaan.

Natuurlijk zijn we stiekem best jaloers op hun heerlijke pastaatjes voor lunch en als we pasta over hebben van de dag ervoor, is het ook zeker een goed idee om dat als lunch mee te nemen. Maar elke dag… ik ben daar echt te lui voor. Maar dan het probleem: niemand eet hier bammetjes voor lunch en al helemaal geen bruin brood. Dus waar ga je je lekkere bammetjes vandaan halen?

We hebben een paar voorverpakte broodjes uit de supermarkt geprobeerd. Best wel duur en qua smaak variërend tussen ‘nog net te doen’ en ‘nee bedankt’. Bij de panetteria verkopen ze gelukkig ook pane integrale en dat smaakt erg goed, ook al is het best duur (2 euro voor ongeveer een half brood). Alleen bakken ze op zondag geen volkorenbrood, omdat niemand dat eet op zondag (huh?) en hebben ze typisch Italiaanse openingstijden: van 8:00-13:00 en daarna van 16:00-20:00. Daar ga je, als je er om 13:00 achter komt dat je brood op is. Dus toen hebben we het plan opgevat om zelf brood te gaan bakken met een broodbakmachine. Helaas stond de onze zo’n 1200 kilometer verderop, maar gelukkig hebben we hier een nieuwe kunnen bemachtigen.

En wat een lekkere broodjes kunnen we daarmee maken! Het is heel weinig werk, want je hebt binnen 5 minuten de ingrediënten bij elkaar gegooid. Daarna druk je op ‘start’ en wordt al het werk voor je gedaan. Voelt fijn als je de broodbakmachine hoort draaien en je zelf op de bank een beetje kan Duolingo’en. Ik heb dat ook altijd als de wasmachine draait, jullie ook? Maar goed, on topic: weinig werk, lekker brood en ook nog heel goedkoop (superbelangrijk voor ons zuinige Hollanders). Ik heb het even berekend om me goed te voelen: het kost 62 cent voor ongeveer ¾ supermarktbrood. Nu ik dat zie is het voor Nederlandse standaarden eigenlijk niet eens supergoedkoop, maar wel lekkerder dan brood uit de supermarkt.

Gisteren hebben we de broodbakmachine in een kastje gezet dat we in de garage hebben gevonden, in plaats van in een hoekje op de grond. Dat scheelt onwijs veel geluid en de broodjes komen er nu ook nog mooier uit (ik denk omdat de temperatuur in het kastje constanter is dan naast de openstaande balkondeur :P) Conclusie van dit stukje? Eigenlijk niks, ik hou gewoon van de broodbakmachine. En voor wie het leuk vindt, hieronder ons getweakte recept voor Hollandse volkorenbammetjes uit de broodbakmachine.

Manja

Hoeveelheid Prijs (in euro)
Volkorenmeel 250 gram 0,30
Meel 250 gram 0,10
Zout halve eetlepel 0,01
Suiker halve eetlepel 0,01
Olijfolie 3 eetlepels 0,17
Water 300mL 0,00
Verse gist kwart blokje 0,03

2 gedachten over “Zelf brood bakken: lekkere bammetjes in Italië

  1. Manja

   Hoi P,

   Na het bakken is het nog +- 2 dagen lekker en de dag erna is het nog wel eetbaar, maar een beetje oud. Ga je het proberen? We hebben ook ontdekt dat 1 eetlepel suiker een beter resultaat geeft.

   Groetjes, Manja

   P.s. kaas? Ik dacht dat je dat niet lekker vond 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *