Spring naar inhoud

Proberen of negeren: recept met scamorza affumicata

Superlekkere pasta met courgette en scamorza

Welkom bij deze fantastische nieuwe rubriek op onze blog, waarin we verslag zullen doen van typisch Italiaanse hapjes, maaltijden of andere dingen die we hebben ontdekt en jullie een advies zullen geven: proberen of negeren?

In dit eerste deel wil ik jullie iets laten zien waar ik nog nooit van had gehoord, dus ik ben benieuwd of jullie het al kennen: scamorza affumicata. Is het een nieuwe hobby, een apart type huisdier of misschien een typisch Italiaans scheldwoord? Nee, het is kaas! Ik ben dol op kaas en vooral op deze kaas, want zoals het woord affumicata al een beetje verraadt is deze kaas gerookt. Nu ben ik vaak een beetje teleurgesteld in vegetarische dingen die ‘gerookt’ zijn, omdat ze toch nooit zo heerlijk zijn als mijn geidealiseerde idee van bijvoorbeeld HEMA-worst of gerookte zalm.

Waarom is deze scamorza dan wel zo’n succes? Ik denk door de echt goed rokerige smaak gecombineerd met vet. Gerookte tofu, rokerige whisky en andere vegetarische rookdingen missen gewoon de lekkere vetheid van zalm of rookworst. Verder is het ook gewoon lekkere kaas, het doet denken aan mozzarella, maar dan wat steviger. Het heeft ook een leuke ‘sneeuwpop’-vorm, omdat de kaas aan een touwtje wordt opgehangen om te drogen.

Wat kan je zoal maken met scamorza? De Nederlandse recepten die ik heb gevonden gebruiken het vooral in salades of met gegrilde groenten uit de oven. Klinkt goed! Maar omdat we laatst bij de Italiaanse les alle woorden voor koken, bakken, fijnsnijden en frituren hebben geleerd, heb ik een echt Italiaans recept vertaald: pasta met scamorza en courgette. Het is niet veel werk om te maken en zo ontzettend lekker. Dus als je ergens een keer scamorza tegenkomt: zeker proberen! Ik las op internet dat je het in Nederland gewoon bij de kaasboer kan kopen en soms bij de AH of bij de Italiaanse week van de Lidl.

Recept: pasta met scamorza en courgette (3/4 personen)
Wat heb je nodig?
3 courgettes
1 grote ui
320 g ‘korte’ pasta (bijv. penne/fusili/orecchiette, maar spaghetti werkt  vast ook)
1 scamorza affumicata
50 gr Parmezaanse kaas
verse basilicum
zout, peper, olijfolie

Wat moet je doen?
1. Zet water op om de pasta te koken en kook de pasta zoals je gewend bent.
2. Snipper de ui en bak hem een beetje aan in een koekenpan met olijfolie. Snijd ondertussen de courgettes en gooi ze bij de ui en bak tot ze gaar zijn. Voeg zout en peper toe naar smaak. Niet te veel zout, want de scamorza is ook al best wel zout.
3. Snij de scamorza in kleine blokjes en snij de basilicum fijn.
4. Als de pasta en de groenten gaar zijn, doe ze bij elkaar in de pan en voeg de scamorza en basilicum toe. Laat het nog even doorbakken, zodat de scamorza een beetje smelt.
5. Serveer met Parmezaanse kaas. Nomnomnom!

Hier vind je het Italiaanse recept en meer scamorza inspiratie:

http://www.gustoblog.it/post/105401/5-ricette-con-la-scamorza-affumicata-per-primi-e-secondi-piatti

2 gedachten over “Proberen of negeren: recept met scamorza affumicata

  1. Bonnie

    Klinkt goed! Ik heb er wel eens van gehoord en ook naar gezocht volgens mij, ik denk dat het in een recept van Ottolenghi zat, maar toen kon ik het niet vinden.

    We hebben trouwens laatst die polenta met balsamicotomaatjes van de Groene Meisjes gegeten, dat was superlekker inderdaad! Ik heb er wel stiekem Parmezaanse kaas overheen gedaan 😉

    1. Manja

      Haha, ja snap ik van die Parmezaanse kaas. Wat leuk dat jullie dat recept hebben uitgeprobeerd! En als ik ergens in Nederland ooit scamorza ontdek, laat ik je weten waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *