Spring naar inhoud

Leer me alles over Italiaanse kaas: Provolone + recept

Bruschetta met provolone van Jo Cooks

Vandaag een nieuwe aflevering in de serie ‘leer me alles over Italiaanse kaas’, want jullie moeten natuurlijk straks wel echt álles over Italiaanse kaas weten. Dus vandaag: Provolone. Van origine wordt deze kaas in het zuiden van Italië, in Campania, geproduceerd (Provolone del Monaco), maar sinds 2006 heeft ook de Provolone Valpadana (= uit de Povallei) het DOP-certificaat om de herkomst te beschermen. De Provolone Valpadana wordt vaak geproduceerd in de vorm van een ‘salami’ die vervolgens in dunne plakjes gesneden wordt, maar je kunt ook kwarten kopen van een ‘meloen’- of ‘peer’vorm.

De verschillende vormen Provolone (© Italianmade.com)

De Provolone Valpadana kent twee smaakvarianten: dolce en piccante. Dolce smaakt eigenlijk best wel als gewone jonge kaas van thuis, dus die kun je rustig op je brood of op je kaaspannenkoeken doen. Daar kan je natuurlijk ook echte kaas van thuis voor gebruiken (Gouda spreek je hier uit als ‘Ghoeda’ en ze hebben ook Edamer met één m), maar we moeten wel net doen alsof we een beetje integreren, dus ik koop gewoon Provolone. De piccante-variant is harder en (zoals je al had geraden) iets pittiger, maar niet té. Hij is heel lekker op een toastje of gewoon los, het liefst met een glaasje Valpolicella natuurlijk. Of je kunt er een lekkere bruschetta mee maken. Dat is ook zonder de Provolone al heerlijk en supermakkelijk, dus ook als je toevallig even geen Provolone in huis hebt, moet je dit gewoon een keer proberen. Hier komt het recept, geïnspireerd door Jo Cooks:

Ingrediënten
1 ciabattabrood
halve ui
stukje provolone piccante
3 tomaten
2 tenen knoflook
handje basilicum
scheut olijfolie
zout & peper

Recept

1) Snij de tomaten in blokjes, snipper de ui, pers de knoflook en snij de basilicum fijn. Meng deze ingrediënten met de olijfolie en voeg naar smaak zout en peper toe. Zet het mengsel even (liefst lang, een paar uur of een hele nacht) in de koelkast.

2) Snij de ciabatta in plakjes en besmeer de plakjes met een dun laagje olijfolie. Bak de ciabatta af zoals op de verpakking staat. Snij ondertussen de provolone in kleine blokjes en voeg ze toe aan het tomatenmengsel.

3) Beleg elk afgebakken plakje ciabatta met zoveel van het tomaten-provolone mengsel als je erop weet te krijgen en nomnomnom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *