Spring naar inhoud

Zijn we echt al op de helft?

Met m'n ogen dicht in de Arena.

Christo zei laatst ‘Volgend jaar is onze laatste zomer in Verona’. Daar was ik wel even stil van. De laatste zomer? Maar we zijn hier pas net! Het voelt voor mij echt niet alsof we al zo lang weg zijn, maar het klopt wel. Anderhalf jaar zit erop, nog anderhalf jaar te gaan. Voor Christo is het aan de ene kant wel heel fijn dat hij nu halverwege is met z’n PhD. Dat geeft hem wel het gevoel dat er voortgang in zit. Aan de andere kant heeft hij nu dus nog maar anderhalf jaar om al die experimenten, practica, presentaties en zijn thesis voor elkaar te krijgen. Paniek! Maar hij heeft een heel duidelijk idee over wat hij allemaal nog wil en moet doen en wat er precies in z’n thesis moet komen te staan, dus ik heb wel goede hoop dat het allemaal op z’n pootjes terecht gaat komen.

Voor mij is de Servizio Civile bij Legambiente bijna afgelopen en dan blijft de vraag wat ik ga doen met de tijd die ik hier nog heb. In ieder geval ga ik proberen nog de taalcursus op niveau B2 te volgen en misschien ook nog wel C1. Dan zou ik Italiaanse literatuur moeten kunnen lezen en een gesprek voeren over het nieuws, de politiek en andere ingewikkelde dingen. Ik ben nu op het niveau dat ik Harry Potter kan lezen (vind ik al heel wat!), dus wie weet wat ik nog kan bereiken in 1,5 jaar. Verder lijkt het me leuk om meer te gaan schrijven, dus ik ben nu aan het nadenken over hoe ik dat zou kunnen doen. Ik mag in ieder geval voor het novembernummer van Ancient History Magazine een stuk schrijven over de nieuwe Assassin’s Creed game (Odyssey) die zich afspeelt in het oude Griekenland, dus dat vind ik heel tof.

Als ik terugdenk aan de afgelopen 1,5 jaar, denk ik vooral aan hoeveel we hebben geleerd en gedaan. We hebben ontzettend veel Italiaans geleerd en kunnen ons nu aardig redden in een gesprek (behalve die keer dat een mevrouw op straat vogelgeluiden op haar telefoon aan het afspelen was en wilde uitleggen dat ze haar parkiet kwijt was, dat duurde wel even voordat ik dat snapte :P). Ook de Italiaanse (eet)gewoontes beginnen we steeds beter te begrijpen, ook al blijft het soms lastig om ermee te dealen, bijvoorbeeld als je wil afspreken met vrienden en tot op het moment van de afspraak blijft het onduidelijk wáár je precies hebt afgesproken, waardoor je een half uur rondjes aan het lopen bent om elkaar te vinden. Verder zijn we vaak naar het Gardameer geweest (onze nieuwe favoriete plek is Riva del Garda, prachtig zo tussen de bergen), hebben we Venetië bezocht en hebben we heel veel kerken en andere toeristische plekken in Verona bezocht (en we weten eindelijk een beetje de weg).

Maar er zijn natuurlijk ook nog een hoop dingen die nog op ons lijstje staan om te doen. Eentje daarvan gaan we volgende week doen: kamperen in de vroegere Romeinse stad Aquileia (tussen Verona en Triëst). Je kan wel raden op wiens lijstje dat eigenlijk stond, maar Christo vind het ook best wel leuk 😛 We willen ook graag nog andere steden in de buurt bezoeken, zoals Mantova en Padova. En misschien ook wel Bologna, Florence en Genua (ondanks de ingestorte brug). Verder hebben we in Verona ook nog lang niet alles gezien, dus hopelijk gaan we nog een keer een wandeling maken langs de oude stadsmuren van Verona en de kerken San Fermo en Santo Stefano Rotondo bezoeken.

En gaan we na die 3 jaar ook weer terug naar Nederland? Ik denk nog steeds van wel. Misschien krijgt Christo nog een half jaar of een jaar verlenging van z’n contract en dat zou hij misschien ook wel willen aannemen, maar in principe zijn we van plan om daarna weer lekker terug te gaan naar ons koude kikkerlandje. En dan voor de rest van ons leven elke zomervakantie met de caravan naar het Gardameer 😉 Dus, ben je nog niet bij ons op bezoek geweest, of vond je het zo leuk dat je nog een keer langs wil komen: je hebt in ieder geval nog anderhalf jaar de tijd!

4 gedachten over “Zijn we echt al op de helft?

 1. Isabel

  Ik vind het goed nieuws om te horen dat jullie op de helft zijn, want ik bedacht me net dat ik jullie enorm mis! Gelukkig kan ik dan naar deze blog komen om me een beetje bij jullie in de buurt te voelen en te gluren wat jullie nu weer voor leuke dingen uitspoken. Mooie plannen hebben jullie in ieder geval en supergaaf dat de gamer in je ook aan z'n trekken komt en je een stuk mag schrijven!

  1. Manja

   Aaw, Isabel, wij missen jou ook! We hebben het heel vaak over dat het zo leuk was dat jullie vorige jaar op bezoek zijn gekomen. Eind oktober zijn we weer even in Nederland, dus hopelijk kunnen we dan afspreken. Zou ik heel gezellig vinden 😀

  1. Manja

   Thanks, B! Ik heb er nog steeds een beetje spijt van dat we toen naar die pizzatent zijn gegaan die helemaal niet zo leuk bleek te zijn. Maar we weten nu beter waar je leuk kan eten, dus als jullie ooit nog eens langskomen, gaan we dat zeker doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *