
Als er mensen op bezoek komen dan is het natuurlijk aan ons om een lekkere wijn uit te zoeken en over het geheel genomen slagen we daar prima in. Helaas is de informatie waar wij onze keuzes op baseren een beetje achterhaald, omdat onze Italiaanse buren toen we hier net een week woonden probeerden uit te leggen wat de verschillen zijn. Alleen spreken deze mensen geen Engels en wij in die tijd nog geen Italiaans, dus erg veel hebben we er toen niet van begrepen. Toen mijn vrienden hier waren en alles wilden weten over de wijn, kwam ik erachter dat ik er eigenlijk nog niet zo veel van weet. Tijd om te googlen dus en hieronder het resultaat van wat we van de Italiaanse websites hebben kunnen vertalen.
Verona ligt naast de bekende wijnstreek Valpolicella, dus eigenlijk drinken wij hier ook bijna alleen maar wijn uit deze regio. Het is een regio die bekend staat om goede wijnen, onder andere de Amarone. Deze wijn is over het geheel genomen wat prijziger en dat komt door het lange verwerkingsproces. De druiven (meestal een mengsel van Corvina, Corvinone, Rondinella en Molinara) worden laat in het seizoen geoogst en alleen van de oudere ranken. Daarna worden de druiven lang gedroogd waardoor er meer druiven nodig zijn voor de productie van de wijn en het suikergehalte hoog ligt. Hierdoor wordt de wijn niet alleen wat zoeter, maar bereikt hij ook een wat hoger alcohol percentage (soms meer dan 15%). De naam van de wijn is gek genoeg afgeleid van amaro, wat ‘bitter’ betekent, ‘Amarone’ is het vergrootwoord (in Italië bestaat dat!). Dit was om een onderscheid te maken tussen de zoetere dessertwijn ‘Recioto’ en de minder zoete ‘Amarone’. Zelf hebben we hem nog nooit geproefd (hooguit in een rode risotto), omdat hij vrij duur is, maar dat gaat zeker nog wel een keer gebeuren.
Wij kopen meestal de ‘gewone’ Valpolicella wijnen. Deze kunnen in hun naam verschillende combinaties van de volgende drie elementen hebben: Classico, Superiore en/of Ripasso. Classico betekent dat de wijn uit de originele Valpolicella regio komt namelijk het gebied dat Fumane, Marano di Valpolicella, Negrar, San Pietro in Cariano en Sant’Ambrogio di Valpolicella beslaat. Superiore geeft aan dat de wijn minimaal 12 maanden na de eerstvolgende 1 januari van het jaar waarin de druiven zijn geoogst heeft gerijpt in eikenhouten vaten. Ripasso geeft aan dat voordat de wijn gebotteld is, deze nog 2 tot 3 weken heeft gerijpt in een vat waar voorheen Amarone in heeft gezeten. De Ripasso wijnen krijgen hierdoor een beetje de smaak van de duurdere Amarone wijnen mee, maar dan voor een veel lagere prijs.
Zelf zijn wij fan van de Superiore wijnen, deze wijnen zijn meestal niet al te duur hier, maar wel ontzettend lekker! Let wel altijd op het DOC labeltje dat om de hals zit, dat is een soort keurmerk en eigenlijk zit je daarmee altijd gebakken.
-Christo