Spring naar inhoud

Vrouwendag in het archeologisch museum van Verona

Afgelopen vrijdag (8 maart) was het internationale vrouwendag, in Italië de giornata internazionale della donna. Ik moet zeggen dat deze dag in Nederland tot nu toe altijd onopgemerkt aan me voorbij is gegaan. Zo niet in Italië! In de stad zie je banners hangen die je feliciteren: ‘Auguri per la festa della donna’. En mensen die elkaar op straat tegenkomen wensen elkaar een fijne vrouwendag. Het zorgde voor een hele gemoedelijke sfeer en ik voelde me opeens best speciaal en verbonden met de andere vrouwen op ‘onze dag’.

De Mimosa-plant, het Italiaanse symbool voor vrouwendag. (c) Wikimedia Commons, Alberto Salguero

Vrouwendag heeft in Italië ook een speciaal symbool: de mimosa, een groen takje met gele bolletjes als bloemen. Je kunt ze overal kopen als cadeau voor vrouwendag en bij de groenteboer mocht iedere vrouw die iets kwam kopen een takje gratis meenemen. Ik heb zelf ook een takje gekocht, toen ze de dag erna voor een euro in de aanbieding waren bij de supermarkt. Tsja, eens een zuinige Hollander, altijd een zuinige Hollander.

Een ander voordeel aan vrouwendag in Italië is dat vrouwen op veel plekken korting krijgen of gratis naar binnen mogen. Eigenlijk vind ik dat niet zo eerlijk, want er is geen mannendag waarop mannen datzelfde voordeel hebben en wat mij betreft gaat vrouwendag juist om gelijke rechten en niet om meer rechten voor vrouwen dan voor mannen. Maar ja, alle theorie ten spijt, als ik gratis alle musea van Verona in mag, dan kan ik dat toch niet weerstaan. Ik zei het al, eens een zuinige Hollander…

Het uitzicht op de stad vanuit het Romeinse theater.

Dus ik heb goed van de gelegenheid gebruikgemaakt door het Romeinse theater van Verona en het archeologische museum dat daarbij hoort te bezoeken. Het was geloof ik al de vierde keer dat ik daar was, maar ik blijf elke keer weer nieuwe dingen ontdekken. Deze keer heb ik me vermaakt met het bekijken van de inscripties. Vaak zijn die heel simpel, dan staat er op een blok steen door wie het is opgericht en voor wie of voor welke god. Maar eentje vond ik te leuk om hier niet even speciaal te vermelden.

Klik voor groot.

Het is een grafinscriptie, alleen niet met de naam van de overledene erop, maar met een verwensing voor iedereen die het in zijn hoofd haalt om het graf te onteren. Dit staat erop:

STERCUS INTRA CIPPOS
QUI FECERIT AUT VIOLARIT
NE(I) LUMINIBUS FRUATUR

Vrij vertaald: ‘Moge degene die z’n behoefte doet tussen de grafstenen of deze onteert nooit meer genieten van het licht.’ Lumen kan naast gewoon licht ook het licht in je ogen of het levenslicht betekenen, dus misschien wenst de auteur van de inscriptie grafschenders niet alleen toe dat ze niet meer lekker in het zonnetje kunnen zitten, maar juist dat ze blind worden of zelfs sterven.

Gelukkig is er niet ver van deze steen een toilet in het museum, dus wij moderne bezoekers hoeven niet erg bang te zijn dat we nooit meer zullen kunnen genieten van het licht. Het was ook een heerlijke zonnige vrouwendag toen ik er was, dus ik heb op de trappen van het Romeinse theater nog maar even extra van het zonnetje genoten.

Op deze foto ben ik echt trots 😀

 

3 gedachten over “Vrouwendag in het archeologisch museum van Verona

    1. Manja

      Ja, inderdaad. Dat wist ik helemaal niet! Het is sinaasappelsap met prosecco en hij is net zo geel als de bloem, dus vandaar vast de naam. Leuk 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *