Spring naar inhoud

Venetië overstroomd, in Verona sneeuw en zon

Venetië is getroffen door de zwaarste overstroming sinds 1966. De Basiliek van San Marco staat onder water en straten en pleinen zijn moeilijk begaanbaar door de hoge waterstand. De burgemeester wijt de steeds heviger wordende overstromingen aan de klimaatverandering. Ook de noordelijke stad Triëste is getroffen door het hoge water en in het zuiden hebben onder andere Matera en Taranto zwaar te lijden.

In Verona is van al deze heftige regenval weinig te merken, ook al ligt het maar 120 km ten westen van Venetië. Dit weekend hebben we twee schitterende zonnige dagen gehad, waar we goed gebruik van hebben gemaakt. Zaterdag hebben we getraind voor onze fietsvakantie van volgend jaar door 55 km te fietsen naar Albaredo en terug. Zondag hebben we de Grotte di Catullo in Sirmione bezocht, waar we heerlijk in de zon door het groene park hebben gewandeld.

Toen kregen we wel behoorlijk wat regen op maandag en dinsdag, maar ook gisteren en vandaag zijn weer zo zonnig dat ik dit stukje zonder jas op het balkon zit te typen. Gisteren ben ik zelfs een beetje verbrand, dus ik heb m’n gezicht nu goed ingesmeerd. Ik begin het eigenlijk best warm te krijgen, dus misschien doe ik zo m’n trui ook wel uit.

Wat we wel merken in Verona is dat er in de bergen veel regen is gevallen. Dat kun je zien aan de kleur van de Adige, die door het meegespoelde zand net een enorme stroom cappuccino is. Ook zijn de toppen van de bergen sinds dit weekend prachtig wit. De meeste regen die gevallen is, is dus niet direct het dal in gestroomd, maar zit nog vast in de sneeuw. Misschien zien we dat water pas komend voorjaar weer terug, wanneer de sneeuw in de bergen begint te smelten. Dat is voor Verona meestal het moment van de hoge waterstanden. Maar voor nu zitten we hier dus zonnig en droog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *