Spring naar inhoud

Training in Tsjechië

Het uitzicht vanuit het onderzoekscentrum op het terrein met de watervalopstellingen waar de algen groeien.

In het programma van mijn PhD staan buiten conferenties ook een aantal trainingen gepland. Afgelopen week had ik een training over het groeien van algen.  Ik ben samen met mijn collega's van het netwerk afgereisd naar Algatech, een instituut in Třeboň (Tsjechië ) dat onderzoek doet naar de groei van algen en cyanobacteriën op grote schaal, ze hebben een soort watervalachtige opstelling (een zogenaamde Thin Layer Cascade) waar ze honderden liters algen groeien. Deze algen worden gebruikt als voedingsupplement voor zowel mens als dier, omdat ze rijk zijn aan eiwitten, vitaminen en carotenen. Zelf heb ik ook een potje met Chlorella vulgaris gekocht voor Manja, want de algen zijn rijk aan vitamine B12, iets wat erg belangrijk is voor vegetariërs.

Het was mooi om te zien hoe fundamenteel onderzoek omgezet kan worden naar de praktijk en hoewel ik het niet zie gebeuren dat alle gewassen op korte termijn vervangen gaan worden door algen, denk ik wel dat algen in de nabije toekomst een steeds belangrijkere rol zullen gaan spelen in de landbouw. Algen zijn ongeveer 1-2% efficiënter dan planten in het omzetten van licht in biomassa en daardoor belangrijk om te voorzien in de stijgende vraag naar voedsel. Vooral vanwege het feit dat er een maximum is bereikt in voedselproductie met de huidige landbouwmethoden. Mechanisering, fertilisatie en het zogenaamde 'breeding' hebben de laatste jaren geen stijging meer in de voedselproductie teweeg kunnen brengen. Daarom is het belangrijk om andere methoden te vinden die deze stijgende vraag naar voedsel wel kunnen beantwoorden. Op dit moment zijn algen daarvoor een van de beste oplossingen vanwege het feit dat genetische modificatie niet is toegestaan. Daarbij zijn algen perfect geschikt om afvalwater te zuiveren!

Gefrituurde karper met een aardappelprutje en een dille saus. De foto is gemaakt door mijn collega Claudio, want ik was het vergeten...

Kort door de bocht, de training was dus erg interessant, maar Algatech is niet het enige waar Třeboň bekend om staat. Het staat namelijk, buiten zijn bierbrouwerij, bekend om een speciaal gerecht: gefrituurde karper. Ja het is echt waar, ze eten hier gewoon karpers.... Ik kon het niet geloven want altijd als ik met mijn vader ging vissen, namen we de karpers niet mee naar huis, want die zouden niet lekker zijn. Ik kon me hier prima in vinden, want ik vind de vis er niet alleen onsmakelijk uitzien, maar karpers wroeten naar mijn idee altijd in de modder. Maarja varkens doen dat ook en ik zeg ook geen nee tegen een stukje bacon, dus heb ik uiteindelijk toch maar besloten om een bord gefrituurde karper te bestellen en hier had ik geen spijt van. Natuurlijk is alles wat gefrituurd is prima naar binnen te werken, maar ik heb mijn best gedaan de vieze karpersmaak te proeven en dat is me niet gelukt. De smaak is eigenlijk vrij neutraal, dus mocht je ooit nog een joekel van een karper vangen dan kun je hem altijd mee naar huis nemen om te frituren. Daarbij kun je dan echt bewijzen dat hij meer dan 1 meter lang is!

Vanaf het station in Praag heb ik na het eten ongeveer gewandeld naar het vliegveld en ik kwam supermooie dingen tegen, deze brug is er een van.

Na de training had ik nog een middag de tijd om door Praag heen te banjeren voordat ik weer naar huis vertrok. Om een beetje te compenseren voor al die moddervissen besloot ik, op aan raden van de blog van Manja, bij het vegetarische Maitrea te eten. Ik nam de vegetarische Maitrea burger met aardappeltjes uit de oven en een gezond sinaasappel-wortelsapje en ondanks dat het zo 'gezond' was smaakte het echt super!

De Mairtrea burger in Praag met aardappeltjes uit de oven en een sinaasappel wortelsapje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *