Vandaag geen avonturen in Verona, maar eentje in Florence. Wat een prachtige stad is dat toch ook. Soms vind ik Florence zelfs mooier dan Rome. Ook al is er niet zo veel te zien uit de oudheid (zelfs in Verona hebben we daar volgens mij meer van), je kunt er zo mooi zien hoe veel invloed de oudheid heeft gehad op de kunst en op het denken van mensen. Daarbij is het een heerlijke stad om doorheen te wandelen met schattige straatjes en pleintjes. De chaos van Rome heb je veel minder in Florence. Al heb ik gehoord dat het er in de zomer nog 100x drukker is dan in oktober (en dan vind ik het al best druk), dus tip 0 is om het hoogseizoen te vermijden. Gelukkig was ik met mijn oud-collega’s en leerlingen van het Stedelijk dus in oktober in Florence en hieronder kun je lezen wat voor leuks je daar zoal kan doen.

1. De Duomo en omgeving
Deze eerste tip is eigenlijk al 5-in-1: koop voor 15 euro een kaartje en je mag de Domkoepel en alle prachtige dingen daaromheen bezoeken. Het kaartje geldt 48 uur, dus je hoeft je niet eens te haasten.
De entree van de dom (Duomo) zelf is gratis en erg de moeite waard. Als je van beneden af naar de koepel kijkt kun je al goed zien hoe mooi Vasari daar het laatste oordeel op heeft geschilderd. Maar eigenlijk zou je dat natuurlijk wel van wat dichterbij willen bekijken. Als je niet claustrofobisch bent aangelegd, kun je de domkoepel beklimmen en heel dicht onder de schilderingen langslopen. Daarbij is het uitzicht vanaf de koepel heel mooi en indrukwekkend. Tegenwoordig moet je voor het beklimmen van de koepel een tijdstip reserveren, maar als je daar geen zin in hebt, kun je ook de klokkentoren (campanile) van de beroemde architect Giotto (naast de dom) beklimmen.

Je moet ook zeker het zeshoekige gebouwtje tegenover de kathedraal binnenlopen. Dit is de doopkapel (battistero) waar zelfs Dante nog gedoopt is. Je kunt er het mooiste mozaïek in heel Florence zien: de hele koepel is bedekt met gouden en kleurige steentjes en je ziet meteen een enorme Christus tijdens het laatste oordeel. Kijk eens onder de linkerhand van Christus naar de mensenetende duivels met menselijke voetenbankjes. Dat je dat kunt maken met steentjes! Ik vind het prachtig.
Ook het museum van de dom (Museo dell’Opera del Duomo) mag je niet missen. Al ga je maar 5 minuten, ik weet zeker dat je het fantastisch vindt. Ze hebben hier de originele bronzen deuren van de doopkapel. De beroemdste zijn die van Ghiberti, degenen met de scènes uit het oude testament erop. Michelangelo vond deze deuren zo mooi dat hij ze de ‘deuren van het paradijs’ noemde. Verder hebben ze de originele beeldjes die van de dom en de campanile af zijn gehaald om ze te beschermen en bewaren. Ook is er een interessante afdeling besteed aan hoe het in godesnaam mogelijk was dat Brunelleschi in zijn tijd zo’n enorme koepel op de dom heeft kunnen bouwen. De koepel moest ongeveer even groot worden als die van het Pantheon in Rome, maar de technologie waarmee die koepel in de oudheid gebouwd was, was niet meer bekend. Hier is een mooi filmpje over hoe Brunelleschi het toch voor elkaar heeft gekregen. En in het museum kom je er nog veel meer over te weten.
Meer info: https://www.museumflorence.com/plan-my-visit

2. Palazzo Vecchio
Het Palazzo Vecchio is van buiten al een imposant gebouw met z’n dikke middeleeuwse muren en de hoge klokkentoren. Maar de binnenkant is ook zeker de moeite waard. Het is elke avond tot middernacht geopend en er is dan bijna niemand. Wie wil er nou niet een middeleeuws palazzo bijna helemaal voor jou alleen?

Eeuwenlang is dit gebouw het gemeentehuis van Florence geweest en het was gemaakt om te imponeren. Een voorbeeld hiervan zie je op het plaatje: de Salone dei Cinquecento. Dit was de vergaderzaal van de 500 leden van de gemeenteraad en de decoratie in deze enorme ruimte doet er alles aan om ons eraan te herinneren dat Florence onoverwinnelijk is. Aan de muren hangen enorme schilderingen van veldslagen die Florence heeft gewonnen en alle beelden zijn zorgvuldig gekozen voorbeelden van de ene figuur die de andere overwint, soms zelfs door letterlijk bovenop de ander te gaan zitten.
Alsof dit allemaal nog niet indrukwekkend genoeg is, kun je op de eerste verdieping ook de prachtig beschilderde appartementen van de familie De’ Medici bekijken. Er zijn veel Christelijke verhalen afgebeeld, maar ook de klassieken komen aan bod, bijvoorbeeld de werken van Hercules, de Sabijnse Maagdenroof en scènes uit de Odyssee. Ben je al enthousiast? Nee? Misschien als ik je vertel dat je hier ook het dodenmasker van Dante kan bekijken, beroemd uit de bestseller van Dan Brown, Inferno? En dan als klapper nog een kamer die in de 16e eeuw helemaal beschilderd is met kaarten van de wereld, zoals ze in die tijd dachten dat hij eruit zag (bij de noordpool staat er in het Latijn op de kaart: ‘Hier wonen de Pygmeeën, ze zijn maar 4 voet lang’. Wow! ). En voor de echte liefhebbers: je kunt ook nog ondergronds gaan om de resten van het Romeinse theater te zien dat gedeeltelijk als fundering van het Palazzo Vecchio is gebruikt.
Dit was deel 1, deel 2 komt er binnenkort aan.
Gaaf Manja! Het is inmiddels 4 jaar geleden dat wij in Florence waren en dat was maar een dagje en ik weet inmiddels ook weer wat meer over kunst, dus van je aanbevelingen krijg ik wel zin om nog een keer te gaan!
Leuk, Bon, moeten jullie doen! We zouden dan zelfs in Florence kunnen afspreken, want het is maar 1,5 uur met de trein vanaf hier 😀