Spring naar inhoud

Romeinse mozaïeken ontdekt in de buurt van Verona

Het is alweer bijna oud nieuws, maar te mooi om er geen aandacht aan te besteden: vorige maand zijn er prachtige Romeinse mozaïeken ontdekt onder een wijngaard in de buurt van Verona. Al sinds 1922 was het bekend dat er in Negrar (in het beroemde wijngebied Valpolicella, zo'n 15 km van Verona) ooit een Romeinse villa had gestaan. Pas vorige maand ontdekte men echter de schitterende mozaïekvloeren uit de derde eeuw. Wat een geweldig nieuws!

Bekijk hier de beelden:
https://www.facebook.com/TelearenaVerona/videos/3265629340138195/

De mozaïekvloeren zijn waarschijnlijk onderdeel van een ruimte van zo'n 10 bij 7 meter met een apsis (een halfronde nis). Ook zijn er verschillende Romeinse muren en kapitelen gevonden. Hoofdarcheoloog Gianni De Zuccato, die je ook hoort praten in de video, hoopt dat het niet alleen bij deze voorbereidende opgravingen blijft, waarbij alleen nog maar sleuven zijn gegraven om de precieze ligging van de villa te herontdekken. Hij zou het liefst de villa in z'n geheel bloot willen leggen. Het doel zou uiteindelijk moeten zijn om de villa open te stellen voor publiek, zo zegt de burgemeester van Negrar, Roberto Grison.

Hopelijk hoeven we niet nog eens 100 jaar te wachten voor het zover is, want dit zou ik heel graag nog eens met m'n eigen ogen willen zien. Gelukkig kunnen we ons in de tussentijd bezighouden met deze andere Romeinse villa's in de buurt van Verona: http://www.avontureninverona.nl/avonturen/drie-romeinse-villas-aan-het-gardameer/

1 gedachte over “Romeinse mozaïeken ontdekt in de buurt van Verona

  1. Cornelis Meijer

    De villa romana, ja het is een geweldige herontdekking, en ik zou zeggen, haast om de hoek van waar ik woon, in Mazzano di Negrar. Laten we hopen, dat de gemeente zo onder de indruk is, dat er een geweldig museaal complex kan ontstaan, aantrekkelijk in alle opzichten. Onze steun hebben ze, en ik zal me er ook graag voor willen inzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *