Spring naar inhoud

Risini: rijstcakejes uit Verona (+recept)

Als we in Verona naar de pasticceria gaan, bestellen we altijd hetzelfde: risini, cakejes gevuld met een mengsel van rijst en bakkersroom. Oké, meestal mogen we er van onszelf dan ook nog wel een zandkoekje met pistachecrème of een mini-roomsoes met witte sprinkles bij, maar de risini staan altijd bovenaan de lijst. De combinatie van het kruimelige deeg en de zachte, zoete vulling is onovertroffen. Daar komt nog de lekkere bite van de rijst bij en het perfecte formaat. Dat moet je gewoon proberen!

Risini bij pasticceria Roma, bij ons om de hoek

En daarvoor heb je twee opties: naar Verona komen, want je vindt de risini bijna niet buiten de stad, of zelf in de keuken gaan staan. Voor dat laatste ben ik op zoek gegaan naar het perfecte recept voor risini. Er zijn namelijk nogal wat slappe aftreksels die het cakeje vullen met een simpele rijstepap. Maar voor de échte Veronese risini mag de room niet ontbreken. Iets meer werk dus, maar met een heerlijk resultaat.

De Veronezen eten risini meestal voor ontbijt, dus doe eens gek en trakteer jezelf op een cake-ontbijt. Of als je voor ontbijt liever een boterham met kaas of yoghurt met muesli hebt, neem een risino bij de koffie/thee, of twee. Ik beloof je dat je er echt niet vanaf kunt blijven.

Mijn zelfgebakken ronde risini.

Ingrediënten
Speciale benodigdheden
Stevige muffinvormpjes of aluminium bakjes
Deegroller

Voor het deeg
300g meel
150g boter op kamertemperatuur, in blokjes
90g suiker
1 ei
snufje zout

Voor de bakkersroom
500 ml (soja)melk
3 eigelen (of hele eieren, heb ik gedaan)
130g suiker
40g meel
Snufje zout
Vanille(suiker) naar smaak

Voor de rijst
100g risottorijst, het liefst Vialone Nano uit Verona
500 ml (soja)melk
40g suiker
50g meel
50g boter
2 eieren
Snufje zout
Vanille(suiker) naar smaak

Recept voor ongeveer 20 risini

  1. Maak eerst het deeg. Doe alle ingrediënten in een mengkom en kneed tot een stevig en homogeen deeg. Maak er een bal van, doe er vershoudfolie omheen en leg de deegbal in de koelkast.
  2. Dan de bakkersroom. Mix met de mixer de drie eigelen (of hele eieren voor een luchtiger effect) met de suiker en de vanillesuiker tot een schuimig geheel. Zet de melk in een pan op het vuur en breng aan de kook. Voeg ondertussen het meel en het zout toe aan het eiermengsel en mix op een lage snelheid totdat er geen klontjes meer inzitten.
  3. Als de melk kookt, zet het vuur laag en voeg het eiermengsel toe. Mix op hoge snelheid en laat nog een paar minuten doorkoken tot het wat dikker begint te worden. Geen zorgen als het niet dik genoeg lijkt, dat komt nog wel bij het afkoelen. Haal de pan van het vuur en laat de bakkersroom afkoelen. Roer er af en toe in, zodat er geen droog laagje bovenop komt. Of als je dat gaat vergeten: giet de room over in een kom en doe er vershoudfolie overheen.
  4. Nu de rijst: breng de melk, boter, suiker, vanille(suiker) en zout aan de kook. Voeg de risottorijst toe en kook tot deze beetgaar is, meestal ongeveer 20 minuten. Blijf goed roeren, zodat de rijst niet aankoekt. Zet dan het vuur uit en voeg meel toe totdat de rijst geen pap meer is, maar een wat steviger mengsel.
  5. Laat de rijst wat afkoelen en voeg dan pas de eieren één voor één toe, anders krijg je gebakken eieren op je rijst. Meng de eieren met de rijst en voeg ook de bakkersroom aan dit mengsel toe.
  6. Rol het deeg uit, steek er (bijvoorbeeld met een glas) rondjes uit en bekleed de muffinvormpjes. Schep de room-rijstvulling erin en bak de risini zo’n 30 minuten op 180-200 graden tot ze lichtbruin zijn.

Hier vind je het originele recept in het Italiaans van Il Pomodorino Confit waar ik me op heb gebaseerd: https://www.ilpomodorinoconfit.com/un-dolce-inizio/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *