Spring naar inhoud

Proberen of negeren: panzerotto

Normaal gesproken gaan we nooit naar de stad om wat te drinken. Het is ver en duur, dus geef ons maar de Alpini's. Alleen deze week waren die gesloten, omdat er om de hoek een groot feest werd georganiseerd. Daar zouden we dus met z'n allen heen gaan, totdat het hele feest in het water dreigde te vallen dankzij de aanhoudende stortbuien. Dan toch maar wat drinken in het centrum van Verona, wat leidde tot een geweldige ontdekking!

Wanneer heb je meestal trek in frituur? Voor mij is dat bij de vrijdagmiddagborrel of ver na middernacht na een feestje. Dat zijn dus niet de momenten die ik meestal in de stad doorbreng. Ik fietste dus ook altijd vrij rap en met een licht misselijk gevoel verder als ik langs de frituurtenten kwam. Maar wat een vergissing! Want waar de Nederlandse frituurzaken mij alleen blij kunnen maken met een kaassoufflé of eventueel een vegaburger, hebben ze hier iets veel beters: panzerotto.

(c) Wikimedia Commons, Matthew Reid

Panzerotto is een kaassoufflé, maar dan beter. Het korstje is niet zo vettig en gepaneerd, maar lijkt meer op quiche-deeg. De klassieke vulling is geen simpele Gouda-kaas, maar tomaat met mozzarella. Lekker! Daarbij kun je zelf kiezen welke vulling je wilt, van gerookte kaas tot rauwe ham en ze zijn allemaal even lekker. Hoe heb ik dit tot nu toe kunnen missen?

Eigenlijk weet ik dat wel, want voor zo'n lekkere panzerotto moet je naar de PanzeRè, een frituurzaak van het niveau Febo, maar misschien nog wel erger, met hun onaantrekkelijk groengele logo. Wel een grappige naam trouwens, een combi van panzerotto en re (koning). Maar goed, daarom kostte het de Italianen zelfs op het ideale tijdstip van vrijdagavond laat nog behoorlijk wat overtuigingskracht om mij mee te krijgen om zo'n overheerlijke panzerotto uit te proberen.

Maar probeer het zeker een keer. Het zal je niet tegenvallen. En mocht je nog een goed excuus nodig hebben om een frituurtent in te gaan, zeg dan dat panzerotto een traditioneel Zuid-Italiaans gerecht is dat vooral populair is in Puglia en Calabria en dat de naam afgeleid is van het verkleinwoord van pancia (buik) in een zuidelijk dialect en dat panzerotto dus 'buikje' betekent. Is nog waar ook 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *