Spring naar inhoud

Proberen of negeren: chinotto

Heb jij weleens gehoord van chinotto? Ik liep er toevallig tegenaan op de frisdrankafdeling toen ik een aranciata van 30 cent ging kopen voor Christo, omdat hij daar altijd zo blij van wordt. Ik had er nog nooit van gehoord, maar de naam klonk zo Italiaans dat ik het weleens wilde proberen.  Het ziet er een beetje uit als cola, maar laat je daardoor niet op het verkeerde been zetten, want het smaakt totaal anders. Meer een soort extreem bittere Fanta, waar toch heel veel suiker in zit. Het wordt gemaakt van de chinotto , een kleine, bittere sinaasappel die voornamelijk groeit aan de noordwestkust en in het zuiden van Italië en die buiten Italië eigenlijk zo goed als onbekend is.

De chinotto-boom

 De chinotto-sinaasappel wordt gebruikt als één van de smaakmakers van het populaire aperitief Campari (campari-spritz, lekker!) en dus ook van de frisdrank chinotto. Maar is die frisdrank nou lekker? Op we website van San Pellegrino (die de chinotto ook in Nederland verkoopt) vinden ze natuurlijk van wel:

Het volle exquisiete aroma van essentiële chinotto-oliën speelt met het aroma van sinaasappelbloesem terwijl de rijke smaak balanceert tussen zoet en bitter met luchtige verwijzingen naar kaneel en rabarber uit de mix van 20 verschillende kruiden. Een diepbruine kleur met een kleine toevoeging van koolzuur die van de tong afrolt, elke slok van de iconische Chinotto is een reis naar het zuiden van Italië.

Eh ja, dat is misschien een beetje overdreven. Ik ben zelf totaal geen frisdrank-fan, maar ik moet zeggen dat ik chinotto voor een frisdrank best wel lekker vind. Oké, het glazuur spat bijna van je tanden af door alle suiker en koolzuur, maar de smaak zelf is niet te zoet en ik vind het vooral heel verfrissend. Dus zit je van de zomer op een terras en heb je (nog) geen zin in een campari-spritz, maar wel veel dorst en behoefte aan suiker? Dan lijkt dat me het ideale moment om een chinotto te proberen. Doen we meteen een beetje Italiaanse uitspraak erbij, zodat ze begrijpen wat je bedoelt: de ch spreek je uit als een k, dus: Vorrei un ‘kinotto’. Ben benieuwd hoe je het vindt smaken!

4 gedachten over “Proberen of negeren: chinotto

  1. Bonnie

    Dat klinkt lekker!
    Voor thuis heb ik, als niet-frisdrank-fan die toch niet altijd maar alcohol, thee of water wil drinken 😉 een tijdje geleden Crodino ontdekt. Ook non-alcoholisch en een beetje bitter, volgens mij wordt het gemaakt door hetzelfde bedrijf als Campari.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *