[Deze blog had ik een jaar geleden al geschreven, maar ik was hem eigenlijk een beetje vergeten. Maar nu ik bezig ben een huisarts te regelen is ook de codice fiscale ineens weer relevant. Uiteindelijk wil ik graag een overzicht maken van wat we hier allemaal hebben moeten regelen en hoe we dat gedaan hebben, zodat het voor iemand anders misschien wat makkelijker gaat volgende keer (denk: bankrekening, zorgverzekering, residentie bij de gemeente, belastingaangifte, huisarts enz.). Al dat leuks en meer dus binnenkort, maar vandaag de codice fiscale.]
Als ik aan Italië denk, dan denk ik aan lekker weer, ijs en pizza, kerken en Romeinen. Maar ook bureaucratie. Dus met bijzonder lage verwachtingen stapte ik vanochtend op de fiets naar het Agenzia delle Entrate (min of meer de belastingdienst) om een codice fiscale aan te vragen. Een codice fiscale is het Italiaanse burgerservicenummer (BSN) en je hebt het hier voor bijna alles nodig: een huurcontract tekenen, gas, water en licht aanvragen, je zorgverzekering, sportabonnement, een mobiel telefoonnummer aanvragen en zelfs (heb ik gehoord, maar misschien is het een grap) iets online bestellen. De code bestaat uit een ingenieuze combinatie van je naam, geboortedatum, geboorteplaats en nog meer dingen, waar Christo en Wikipedia je alles over kunnen vertellen.

Het vreemde is dus dat je je eigen codice fiscale kunt berekenen. Maar dat telt niet. Je moet naar een belastingkantoor voor een briefje met een stempel en een handtekening, want dan is het waar en echt. Dus dat ging ik doen. Je hebt nodig: dit aanvraagformulier voor de codice fiscale van de Agenzia delle Entrate (het is in het Engels en met invulinstructies, wow!), een kopie van je paspoort en geduld. Als je het formulier niet meer op deze plek kunt vinden, google dan ‘agenzia delle entrate codice fiscale inglese’, dan kom je er wel.
De Agenzia delle Entrate van Verona is op een industrieterrein aan de Via Enrico Fermi 63. Het is best spannend om er op de fiets naartoe te gaan, want elke afslag die je neemt kan betekenen dat het fietspad ophoudt en je ineens op een autoweg rijdt. Gelukkig is dat maar 1x gebeurd op de terugweg en kon ik rustig achter een Italiaanse fietser aanrijden die er duidelijk geen probleem mee had om op een soort N-weg te rijden.
In het kantoor stonden heel veel mensen in de rij voor de informatiebalie, dus daar ben ik ook gaan staan, totdat ik ontdekte dat je gewoon een nummertje kon trekken. Het systeem leek een beetje op de gemeente Leiden met verschillende nummertjes voor verschillende wensen en er waren 6 codice fiscale wachtenden voor me. Een half uur later was ik aan de beurt en binnen 5 minuten stond ik weer buiten met een prachtig gestempeld formulier! Dat was helemaal niet zo erg als ik dacht. Dus ik ben blij en stiekem een beetje trots in het zonnetje terug naar huis gefietst.

Hier nog een leuke en informatieve blog over een codice fiscale aanvragen in Venetië.
En mocht de Agenzia delle Entrate de link naar het aanvraagformulier ooit veranderen, dan kun je hier kijken hoe het aanvraag- en instructieformulier eruit zagen op 30 mei 2018:
AA4_8_Modello_ING
AA4_8_istruzioni_ING
Omdat informatie natuurlijk kan verouderen, hebben we een disclaimer. Als je iets zeker wilt weten, vraag het dan na bij de betreffende instanties.
Hi! Fijn dat je zoveel info op je blog hebt 🙂 Ik ben van plan volgend jaar naar Italie te verhuizen vanuit Nederland en probeer me zoveel mogelijk voor te bereiden!
Ik had de codice fiscale al langs zien komen en ik vrees een beetje voor het vicieuze cirkeltje. Is het niet zo dat je een adres in Italië nodig hebt om een codice fiscale aan te vragen. En dat je een codice fiscale nodig hebt om een huis te huren? Dus als je een huis wilt huren heb je nog geen codice fiscale, maar als je geen Italiaans adres hebt, kun je ook je codice fiscale formulier niet aanvragen...
Pf, over dat soort dingen maak ik me nu alvast zorgen! Help 😉
Hoi Annemarie,
Fijn dat je iets hebt aan de info die ik op de blog heb gezet en superleuk dat je naar Italië gaat verhuizen!
Kan me heel goed voorstellen dat je je druk maakt over die vicieuze cirkel, want het is allemaal ook echt niet altijd logisch, laat staan handig. Waar je je in ieder geval geen zorgen over hoeft te maken, is dat je een adres in Italië nodig hebt om een CF aan te kunnen vragen. In de invulinstructies van het formulier staat namelijk:
Residents overseas must indicate their tax domicile, which is where the applicant earns his/her income or, if this occurs in several Municipalities, where the most income is earned (Article 58 of Presidential Decree No 600/1973). Residents overseas without a tax domicile should indicate any possible place of stay or, if this is not possible, leave this part blank. In all cases, all sections of PART D – RESIDENCE OVERSEAS must be filled in.
Het klopt wel dat je een CF nodig hebt voor je huurcontract, dus dat kan misschien nog een probleem zijn. Maar je zou je CF dus eventueel al aan kunnen vragen als je van de zomer op vakantie in Italië bent, ver voordat je verhuist.
Hopelijk helpt dit. Als ik één ding hebt gemerkt in dit land, is dat uiteindelijk altijd alles goedkomt, hoe ingewikkeld het ook is.
Ik ben erg benieuwd wat je gaat doen in Italië en waar je gaat wonen, dus als je zin hebt om te reageren, leuk!
In ieder geval, heel veel succes!
Ha Manja,
Ik kreeg helemaal geen melding van je reactie, dus ik lees het - bij toeval - nu pas! Dank voor je uitgebreide antwoord!
We zijn afgelopen voorjaar (net nadat ik de reactie poste) naar Sardinië geweest en dat gaat hem hoogstwaarschijnlijk worden. Ik heb me inmiddels gestort op huizensites, hypotheekverstrekkers... heerlijke materie :/
Ik ben zzp'er en werk eigenlijk bijna volledig locatie-onafhankelijk. Dus waarom niet in zonnig Italië gaan werken en wonen?
To be continued 🙂