Spring naar inhoud

Naar IKEA in Italië: Zweeds, Italiaans en een beetje Nederlands

Christo's nieuwe trots: een plantentafeltje met maar liefst 3 verdiepingen!

Gisteren was Christo’s laatste vakantiedag, dus we wilden graag iets leuks doen om deze memorabele vakantie af te sluiten. Liefst niet op de fiets, we zijn nog maar net bijgekomen van onze avonturen over de Alpen, niet overdrijven nou. En wat is een beter idee dan een lekker Hollands/Zweeds dagje IKEA uit te proberen in Italië? We waren wel benieuwd of de Italianen ook zo’n fan zijn van Zweedse balletjes of dat hun liefde voor hun eigen keuken zelfs tot in de IKEA zou doordringen.

Dus we gingen met de auto op weg naar Padua, ongeveer 100 km ten oosten van Verona, waar de dichtstbijzijnde IKEA is. Over de tolweg ben je er in een uurtje, dus in no-time stapten we binnen in een feest van herkenning. Mental note: ben je het even zat om in Italië te wonen, rijd naar de IKEA en waan je even helemaal thuis in Delft, Haarlem of Amsterdam. Tuurlijk, IKEA is Zweeds, maar het voelt gewoon zo lekker vertrouwd als je in een winkel precies weet wat ze er hebben en hoe alles werkt. We hebben ons heerlijk laten wegzakken in ‘onze’ EKTORP-bank, we zagen overal BILLY-boekenkasten en wow, zelfs mijn favoriet, de ‘Deathstar-lamp’, hing ertussen! Ik weet niet hoe die lamp echt heet, maar we hadden hem thuis in de Narmstraat en de verleiding om een paar keer aan de touwtjes te trekken om hem open en dicht te doen is (voor mij in ieder geval) onweerstaanbaar.

Gelukkig hebben we ook nog wel wat typisch Italiaanse trekjes kunnen vinden: zo was de keukenafdeling voor ons gevoel een stuk uitgebreider dan in Nederland en hadden ze bakken vol met pizzasnijders en van die grote knoflookpersen voor tomaten om zelf passata te maken. Die pers heb je echt nodig, want passata kopen uit een pakje, dat is bijna gevaarlijk hier. Nou oké dat valt mee, maar het is natuurlijk niet the real deal. En naast de (vega) Zweedse balletjes en kaneelbroodjes kun je in het restaurant ook mini-pizza Margherita krijgen. Ja, daar wint de Italiaanse IKEA toch punten mee ten opzichte van de Nederlandse IKEA.

Maar wat heeft een Nederlander in de IKEA wat een Italiaan niet heeft? Ik moet altijd lachen om de Zweedse namen van de artikelen, als ik ze begrijp dan. Ik vind een badkamerspiegel die ‘Godmorgon’ heet oprecht leuk. Of wat denk je van een nachtlampje voor kinderen dat Spoka heet? Maar dit spelletje van grappige namen ontdekken kun je niet spelen als je geen ‘goedemorgen’ maar ‘buongiorno’ zegt. Gelukkig zeggen wij een beetje van allebei en kunnen we dus niet alleen van de taalspelletjes genieten, maar ook van de pizza Margherita. En Christo natuurlijk van het kopen van allemaal nieuwe planten.

- Manja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *