Spring naar inhoud

Naar de opera in de Arena van Verona: 5 tips

Het is alweer bijna zover: volgende maand begint het operafestival weer dat elk jaar in de Romeinse Arena van Verona wordt gehouden. Na Romeo & Julia zijn de opera’s in de Arena waarschijnlijk hetgene waar Verona het meest beroemd om is. En terecht, want het is een fantastische ervaring om in zo’n prachtig historisch gebouw in de buitenlucht een opera te bekijken.

Eigenlijk vind ik het al leuk voordat het begonnen is, dat je met 22.000 mensen zit te wachten tot het donker wordt en de show kan beginnen.. Spannend! Dan komt de dirigent op en het hele orkest begint te spelen, zo mooi. En dan het hele toneel vol met decorstukken, figuranten, het koor, paarden, zangers en zangeressen. Je weet niet waar je moet kijken, zoveel gebeurt er. En als ze beginnen te zingen, met z’n allen of alleen, je hoeft nooit je best te doen om het te kunnen horen, zo goed is de akoestiek.

Arena by night. (c) Wikimedia Commons, Claconvr.

Als je dus in de stad bent in juni, juli of augustus, zou ik zeker proberen om naar de opera te gaan. Sowieso als je toch al van plan was om de Arena van binnen te gaan bekijken, want een gewoon kaartje kost 10 euro en een goedkoop operakaartje 25 euro. Dat is nog eens 4 uur muzikale waar voor je geld! Hoe kun je een operabezoek het beste aanpakken? Dat lees je hieronder in 5 tips.

1. Welke opera is leuk om te bezoeken?

Welke opera je kunt bezoeken, hangt een beetje af van het moment dat je in Verona bent. Er staat van eind juni tot eind augustus bijna elke dag wel een opera op het programma, maar soms ook ineens weer een paar dagen niet, dus kijk van tevoren even op de site van de Arena.

Ik vind het zelf het leukst om een Italiaanse opera te kiezen, want dan kan ik proberen het een beetje te verstaan. Maar aan de andere kant, Carmen was in het Frans, ik heb er geen woord van verstaan en toch was het leuk om alle beroemde deuntjes te horen die mensen ook spontaan mee gingen zingen.

Over smaak valt niet te twisten, maar het kan vast geen kwaad als ik vertel welke opera’s ons wat meer aanspraken en wat minder. De eerste die we zagen was in 2017: Aïda in de moderne, futuristische uitvoering van La Fura dels Baus, een Catalaanse theatergroep. Geen sfinxen, farao’s, goud en wapperende palmbomen als decor, maar een megagroot reflecterend bouwwerk, waarvan ik later begreep dat het een zonne-energiecentrale voorstelde. Een episch groot koor met brandende symbolen en het hele podium werd onder water gezet met menselijke krokodillen erin (heel knap hoe ze dat speelden, liggend op skateboards in het ijskoude water). Spectaculair! Vind je dit goed klinken? Jammer voor jou, want deze versie spelen ze (in ieder geval in 2018) niet meer. Gelukkig is er altijd nog de standaard Egyptische Aïda, ook mooi.

We zijn ook naar Madama Butterfly geweest, waarvan ik me vooral herinner dat het eindigde in een waterballet, nadat eerst het hele decor om begon te waaien en de muzikanten bij de eerste regendruppels moesten rennen voor het leven van hun instrumenten. Verder vond ik het verhaal nogal oninspirerend en treurig, een Japans meisje wacht jarenlang smachtend op de Amerikaanse man die alleen met haar getrouwd is om het een nachtje leuk met haar te kunnen hebben. Je begrijpt al, dat loopt niet goed af.

Nog een laatste tip: lees van tevoren (of in de pauze) even het verhaal van de opera. Er is wel boventiteling in het Engels en Italiaans, maar dat betekent niet dat het altijd goed te volgen is wat er nou precies gebeurt. Dat merkten we vooral bij Nabucco, een opera over de Babylonische koning Nebukadnezar II en zijn fictieve dochters, die zich voor de gelegenheid niet tijdens de Babylonische ballingschap afspeelde, maar tijdens de Italiaanse eenwording en de bevrijding van Noord-Italiё van Oostenrijk tussen 1815 en 1871. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken, was er voor de laatste akte een theater in het theater gebouwd, waarin de kwaadaardige Oostenrijkse prinses keek naar een traditionele opvoering van Nabucco, waarin haar kwaadaardige Babylonische evenknie werd verslagen. Daarom moet je dus van tevoren het verhaal lezen, want anders is dit soort creativiteit echt niet meer te volgen.

2. Kaartjes kopen: waar en hoe?

Kaartjes kopen voor de opera is supermakkelijk en kan zelfs nog een uurtje voordat het begint, als je geen luxe plaatsen hoeft. Je gaat naar Via Dietro Anfiteatro 6/b (verrassend genoeg achter de Arena), je gaat 5 à 10 minuten in de rij staan, bestelt in het Engels de kaartjes en betaalt 25 euro p.p. En mocht je het geluk hebben dat je onder de 30 bent, dan kun je zelfs nog 3-4 euro korting krijgen. Easy, toch? Ik heb nog nooit meegemaakt dat een opera helemaal uitverkocht was, maar mocht je echt 100% zeker willen weten dat je erin komt, dan kun je beter van tevoren online bestellen. Hier kun je meer info vinden over alle mogelijke manieren om kaartjes te kopen.

Mocht je niet te lang van tevoren bestellen, kijk ook even naar het weerbericht. Het wil in Verona nog weleens keihard gaan plenzen ‘s avonds en bij het eerste regendruppeltje wordt de show stopgezet tot het weer droog is. Mocht het de hele avond blijven regenen, dan krijg je sowieso niet je geld terug en ook geen vervangende voorstelling, dus houd daar rekening mee als het kan.

3. Wat zijn de beste plaatsen?

Daar sta je dan in de ticket-office. Je hebt een opera gekozen, je weet op welke datum je gaat, maar dan komt de vraag: waar wil je zitten? Als je op het plaatje hieronder kijkt, kun je je vast wel voorstellen dat goud, blauw en roze de duurste plaatsen aangeven. Daarna komen rood, groen en lichtgroen. De grijze afdeling met ongenummerde plaatsen op de stenen treden zijn het goedkoopst. Als je daarvoor gaat, moet je nog een keuze maken: wil je zitten in sector C, D, E of F?

Het voordeel van D en E is dat je mooi recht voor het podium zit en goed overzicht hebt, het voordeel van C en F is dat je dichterbij zit en dus meer details kunt zien. Kies dus wat jij het belangrijkst vindt.

4. Hoe laat moet je er zijn?

Er wordt geadviseerd dat je een uur voor de begintijd aanwezig bent en dat werkt prima. Wil je zeker weten dat je de beste plaatsen hebt als je voor de stenen trappen hebt gekozen, dan kun je beter 1,5 uur van tevoren komen. Maar maakt dat je niet zoveel uit, dan is het ook prima als je er een half uur van tevoren bent. Verwacht dat je zeker nog 20 minuten in de rij moet staan voor de entree.

5. Wat moet je meenemen?

  • Iets te eten en drinken. Je kunt natuurlijk drankjes, snacks en zelfs ijsjes kopen tijdens de pauze, maar dat is aardig duur.
  • Een trui of vest. Overdag is het waarschijnlijk warm of misschien zelfs snikheet, maar als de opera om een uurtje of 1 afgelopen is, dan wordt het toch wel koud.
  • Als je kaartjes voor de stenen trappen hebt gekocht: kussentjes om op te zitten. Er zijn ook kussentjes te koop op het plein met mooie plaatjes van Verona en de Arena erop, maar die zijn erg dun. Rugpijn krijg je misschien alsnog, maar je billen zullen je zeker dankbaar zijn als je een kussentje bij je hebt!

Ik verheug me er dit jaar (2019) op om in ieder geval naar La Traviata en Il Trovatore van Verdi te gaan, maar ook Aida, Carmen en Tosca zijn dit jaar te zien. Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze tips en alvast veel plezier bij de opera!

 

3 gedachten over “Naar de opera in de Arena van Verona: 5 tips

  1. agent P

    Amen Manja. Met opera heb ik niet vreselijk veel maar in zo'n historisch gebouw een opera bijwonen was een ervaring om nooit meer te vergeten. Ik kan het al jullie trouwe lezers aanraden.

  2. Pingback: Zomerfestival in het Romeinse theater van Verona - DitIsItalie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *