Spring naar inhoud

Manja’s top 10 van het British Museum (deel 1)

De great court, de grote centrale hal van het British Museum

[Vandaag even geen avontuur in Verona, maar eentje in Londen. Twee weken geleden zijn we daar geweest, omdat Christo een conferentie had van het ‘Solar Energy to Biomass’ project. Samen met 9 andere nieuwe PhD’ers van het project heeft hij 5 dagen college en practicum gevolgd over spectroscopie. Tegen zijn verwachting in was het uiteindelijk heel nuttig! En ik vond het ook leuk om Christo’s collega’s een keer te ontmoeten. Ik heb een stukje geschreven over waar ik de meeste tijd heb doorgebracht in die week.]

Deze week zijn we in Londen en ik schrijf dit stukje heel ongemakkelijk op m’n telefoon op de grond van het British Museum. Dat klinkt alsof ik het niet naar m’n zin heb, maar niets is minder waar! Ik heb gisteren (gratis!) de hele Griekse afdeling van de Minoërs tot Alexander de Grote steen voor steen, vaas voor vaas en Elgin Marble voor Elgin Marble kunnen bekijken, echt heel mooi! Al lijken de eerste zalen een beetje op een zwembad, er staan zo veel mooie dingen dat je dat zo weer vergeet. Vandaag heb ik (gratis!) de Egyptische beelden bekeken, inclusief de steen van Rosetta. Daar ben ik meteen bij de opening heen gehold (als naar de Droomvlucht in de Efteling), want het is daar altijd mega-druk. Maar nu heb ik een foto (bijna) zonder andere mensen erop, jeej! 😉

Vandaag wil ik nog Assyrië bekijken met de lamassu’s en het eerste enige echte Mausoleum van Mausolos. En dan morgen op de 1e verdieping (gratis!) Romeinen en een stukje Middeleeuwen. Zou ik het dan zat zijn hier? Misschien, maar ik maak in ieder geval hieronder een top 10 in willekeurige volgorde van toffe dingen die je hier kan gaan zien:

1. Steen van Rosetta
Zonder deze steen hadden we nooit geweten wat al die hiëroglyfen in Egyptische tempels nou betekenen! Napoleon heeft hem in de Egyptische plaats Rosetta gevonden en het fijne is dat dezelfde tekst er in drie verschillende schriften opstaat: hiëroglyfen, demotisch en Grieks. Door het vergelijken van koningsnamen in de verschillende schriften heeft Jean-François Champollion in 1822 het hiëroglyfenschrift weten te ontcijferen. En sindsdien weten we dus ook dat als je in hiëroglyfen ‘kat’ wil schrijven, je eerst ‘miw’ schrijft + een plaatje van een kat. Miw!

Benedenverdieping: in de grote hal naar links (room 4)

2. Lamassu's

Ooit gehoord van een lamassu? Misschien niet, maar alleen de naam is al gaaf. En als je dan ook nog weet wat het is, ben je helemaal onder de indruk: een enorme half-mens, half-stier/leeuw die in de Mesopotamische tijd de poorten van paleizen bewaakte. Een soort omgekeerde Minotaurus. Ik zou wel twee keer nadenken voordat ik met kwade bedoelingen langs een lamassu het paleis binnen zou lopen!

Benedenverdieping: in de grote hal naar links (room 6)

3. Beeld van Paaseiland

Ik weet niks van Paaseiland, maar toch vind ik die beelden fascinerend. Wie hebben ze gemaakt en waarom? Hoe maak je zo’n groot beeld helemaal uit één steen? En hoe verplaats je hem dan als hij klaar is? Een deel van de antwoorden op deze vragen is wel bekend (zie Wikipedia). Maar eigenlijk vind ik het leuker om me erover te blijven verwonderen.

Benedenverdieping: rechtdoor na de grote hal (room 24)

4. Egyptische grafschildering: de priester Nebamun en zijn familie op jacht in een bootje

Deze schildering viel me meteen op toen ik de trap op was geklommen naar de 1e verdieping. Het is overduidelijk een Egyptische afbeelding als je kijkt naar hoe de man en vrouw zijn afgebeeld. (En zie je dat hun kindje, die wat kleiner is afgebeeld, zijn been vasthoudt?) Maar wist jij al dat de Egyptenaren niet alleen gestileerde mensen van de zijkant konden schilderen, maar ook hele realistische vissen, vlinders, vogels en in het midden een beetje een rossige kat? Dat had ik nog nooit eerder gezien. In het echt zijn de kleuren en details ook nog veel mooier dan op de foto! En dat voor een schildering van meer dan 3000 jaar oud.

Eerste verdieping: room 61

5. Mozaïeken op de trap

Ik ben een enorme mozaïeken-fan. Zo erg dat leerlingen op de Romereis me vaak komen halen als ze ergens een mozaïek gespot hebben ‘want dat vind u toch zo mooi’. Gelukkig heb ik deze mozaïeken bij toeval zelf weten te spotten, want ze hangen niet echt op een logische plek zo bij de trap. Het nadeel is dat iedereen je raar en onhandig vindt als je op de trap naar de mozaïeken gaat kijken, maar het voordeel is dat ze precies op ooghoogte hangen en je alles van heel dichtbij kunt zien!

Je ziet ieder haartje van de manen van de leeuw, de oogjes van de eend-achtige dolfijn en als je zou willen, kun je tellen hoe ontzettend veel steentjes iemand zorgvuldig af heeft zitten hakken om deze afbeeldingen te maken. Er hangen in het British museum nog veel meer, veel grotere en veel ingenieuzere mozaïeken, maar die hangen allemaal hoog tegen de muur. Daarom zijn deze mozaïeken op de trap toch mijn favorieten.

West-stairs, na de grote hal links achterin

Is het nu alweer voorbij? Ja! Maar wat een geluk, komende week komt deel 2 erop.

- Manja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *