Spring naar inhoud

Leer me alles over Italiaanse kaas: tomino (+ recept salsa verde)

Bij ons in de buurt zit een beetje een treurig café. Het zit op een straathoek tussen twee drukke wegen, naast een stoplicht en tot overmaat van ramp heb je uitzicht op de tabaccheria, waardoor je er iets te veel mee geconfronteerd wordt hoeveel van de mensen uit de buurt een krasloten- en/of fruitautomatenverslaving hebben. Kan het nog erger? Ja hoor, het café heeft de verdrietige naam ‘Cafè del Sol’ en als je het logo ziet, begin je waarschijnlijk meteen te huilen van binnen.

Het logo van Cafè del Sol...

Maar dit zou ik natuurlijk nooit vertellen als er niet toch een hele goede reden zou zijn om bij Cafè del Sol te gaan lunchen. Het eten is er namelijk fantastisch en ze zijn er supervriendelijk! Ze hebben allerlei soorten kaas, vlees en gegrilde groentes waar je zelf een broodje mee mag beleggen. Of je kiest voor een gerecht zonder broodje, dus bijvoorbeeld een heerijke insalata caprese met mozzarella en tomaatjes of een bord met vlees en gegrilde groenten waar ik Matthea zo van heb zien smullen dat het zeker een aanrader moet zijn. Laatst zag ik iets nieuws op de kaart staan: tomino met gegrilde groenten. Dus ik even gegoogeld, want ik wist niet eens of het vlees of kaas was. Gelukkig voor mij was het een klein kaasje dat een beetje naar camembert smaakt en van binnen gesmolten was. Zo lekker! Vooral in combinatie met de gegrilde groenten, waardoor het niet te machtig werd.

Ziet dit er niet smakelijk uit? Christo had een andere special van de dag genomen: crauti met worst. Dat hebben ze dus ook gewoon!

Tomino komt van origine uit de regio Piemonte in het noordwesten van Italië (rondom Turijn). Het wordt vaak gebakken en eventueel omwikkeld met spek gegeten, gecombineerd met groenten of met brood. Het schijnt ook lekker te zijn met walnoten en honing. Een andere typische bereiding is tomino in bagnet verd, wat dialect is voor ‘in een groen bad’. De tomino zit dan in een soort pestoachtige saus die gemaakt wordt van peterselie.

Salsa verde , bagnet verde, bagnetto verde: allemaal namen voor deze peterseliepesto uit Piemonte.

Deze saus is heel simpel te maken en superlekker, dus hier een kort receptje voor bagnet verd:

Ingrediënten
bosje peterselie
knoflookteentje
4-5 eetlepels olijfolie
zout en peper naar smaak

Bereiding
Hak de peterselie en knoflook heel fijn en doe ze in een kom. Voeg terwijl je roert beetje bij beetje de olijfolie toe tot het een homogeen sausje is geworden. Voeg zout en peper naar smaak toe.

1 gedachte over “Leer me alles over Italiaanse kaas: tomino (+ recept salsa verde)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *