Spring naar inhoud

Leer me alles over Italiaanse kaas: Asiago (+ recept)

Asiago kaas (©️ Wikimedia Commons, Marco Cattaneo)

Asiago kaas, een echte specialiteit uit onze regio Veneto. De kaas is vernoemd naar het plaatsje Asiago (azjágho), dat in de bergen ten noordoosten van Verona ligt. De échte Asiago mag dus ook alleen uit de regio rondom deze plaats komen. Er zijn twee verschillende types: Asiago pressato (de jonge variant, gemaakt van volle koeienmelk) en Asiago d’Allevo (de oude variant, gemaakt van deels halfvolle en deels volle koeienmelk). Allebei de varianten zijn lekker om los te eten als ‘aperitivo’ of op een kaasplankje. De Asiago d’Allevo kun je verder ook raspen als alternatief voor Pecorino of Parmezaanse kaas. Ze zeggen dat de Asiago een iets nootachtigere smaak heeft dan de gewone Parmezaanse kaas en dat geloof ik best, ook al komt mijn persoonlijke verfijnde mening niet veel verder dan dat ik het allebei heel lekker vind. De jongere variant, Asiago pressato, vind ik ideaal voor een echte Italiaanse boterham met kaas of een Italiaans broodje gezond.

Op zoek naar een lekker en makkelijk recept met Asiago, vond ik een heerlijke pasta met spinazie en gebakken tomaatjes. Je kunt het zowel met oude als jonge Asiago maken, de eerste rasp je erboven en de tweede roer je in blokjes erdoor. Trouwens ook lekker met gewone Nederlandse kaas, voor het geval de Asiago op is bij de Appie.

Ingrediënten voor 4 personen
320 gram pasta (bijv. fusilli)
400 gram cherrytomaten, gehalveerd
500 gram (diepvries)spinazie
2-3 teentjes knoflook
Een stukje oude of jonge Asiago

Recept

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je echt Italiaans wil doen: ruim water gebruiken, een flinke schep zout aan het kokende water toevoegen voordat je de pasta erin doet. Vooral geen olijfolie gebruiken of de pasta te lang laten koken, de pasta moet al dente worden (letterlijk ‘op je tand’, dus beetgaar)
  2. Pers de knoflookteentjes en bak ze een minuutje in een koekenpan met olijfolie. Voeg daarna de cherries toe en laat ze lekker bakken, totdat ze goed naar gebakken tomaat smaken. Voeg dan de spinazie toe. Blijf af en toe roeren en als je even tijd hebt, snij de jonge Asiago in blokjes of rasp de oude Asiago.
  3. Giet de pasta af en doe het bij de saus in de koekenpan. Even goed roeren.
  4. Voeg de blokjes jonge Asiago toe aan de saus en laat ze een beetje smelten. De geraspte oude Asiago kun je over de pasta strooien nadat je hebt opgeschept.

Geïnspireerd door dit recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *