Spring naar inhoud

Herfstige pompoencurry en/of pompoenpasta met geitenkaas

Pompoenen!! Overal pompoenen! En dan heb ik het nog niet eens over Halloween, maar over de stapels verschillende pompoenen die je hier (en in Nederland denk ik ook) in de supermarkt kan vinden. Als je hier over de groenteafdeling loopt valt het sowieso al vrij snel op: Italianen koken met de seizoenen mee. Aubergine en courgette kostten in de zomer bijvoorbeeld maar 1 euro per kilo en er lagen bakken vol van. Nu zijn ze twee of drie keer zo duur en er ligt van allebei nog maar een half miezerig kratje. De cherrytomaten waren ook de hele zomer in de aanbieding voor 1 euro per 500 gram, maar dat is nu helemaal klaar. En bloemkool kun je zelfs bijna niet meer krijgen, omdat het seizoen afgelopen is.

Daar staat dus wel tegenover dat we nu allemaal lekkere dingen met pompoen kunnen maken. En ik heb vandaag een vrije dag vanwege de Italiaanse feestdag Ognissanti (Allerheiligen), dus alle tijd om twee heerlijke pompoenrecepten op te schrijven. Je kunt deze gerechten allebei maken met een flespompoen, maar stel dat je een grote (Halloween) pompoen hebt gekocht, dan kun je ook het ene recept met de ene helft van de pompoen maken en dan met de andere helft het andere recept. En de curry is geschikt voor vegan-maandag. Oo, wat ontzettend handig! Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het allebei superlekker is. Eet ze!

Herfstige pompoencurry (4 personen)
Ingrediënten
1 flespompoen of ½ pompoen
500 g wortels
400 g tomatenblokjes
300-400 ml kokosmelk
265 g kikkererwten
1 ui
3 tenen knoflook
1 stukje gember (2 cm)
1 bouillonblokje
bosje koriander
400 gram rijst
1 theelepel sambal (of 0 of 4, wat je lekker vindt)
2 el curry madras mix (of 1 theelepel korianderzaadjes, 1 theelepel venkelzaadjes, 1 theelepel kurkumapoeder en 1 theelepel komijnpoeder)

Recept
1. Was de pompoen, snij hem door de helft en verwijder de zaadjes. Doe een laagje water in allebei de helften en zet de pompoen een paar minuten in de magnetron, dan kun je hem daarna makkelijk in stukjes snijden. Of, als je een anti-magnetron persoon bent, snij de pompoen met veel moeite in stukjes 😉 Snij ook de wortel in plakjes en snij de gember, ui en knoflook fijn.
2. Zet een hoge pan op het vuur en fruit de ui in wat (olijf)olie. Voeg de laatste minuut de gember en knoflook toe. Bak ook de kruiden 1 minuut mee.
3. Voeg de wortel, pompoen, tomatenblokjes en kokosmelk toe. Verkruimel het bouilonblokje erboven. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan alles zachtjes 30-45 minuten koken. Schep af en toe om.
4. Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking
5. Voeg de laatste paar minuten de kikkererwten toe aan de curry. Het is klaar wanneer de pompoen en wortel gaar zijn. Breng op smaak met peper, zout en/of sambal. Snijd de koriander grof en strooi het eroverheen.

Dit recept is grotendeels gestolen van deze website.

Pompoenpasta met geitenkaas (4 personen)
Ingrediënten
1 flespompoen of ½ pompoen
200 gram zachte geitenkaas
1 ui
2 tenen knoflook
100 gram walnoten
300 gram pasta

Extra benodigdheden
Staafmixer

Recept
1. Was de pompoen, snij hem door de helft en verwijder de zaadjes. Doe een laagje water in allebei de helften en zet de pompoen een paar minuten in de magnetron, dan kun je hem daarna makkelijk in stukjes snijden. Of, als je een anti-magnetron persoon bent, snij de pompoen met veel moeite in stukjes 😉
2. Breng water aan de kook en kook de pompoenblokjes hierin in 10-15 minuten gaar. Bewaar het kookvocht
3. Breng in een ander pannetje water aan de kook en kook de pasta volgens de verpakking.
4. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Fruit de ui in een wokpan en bak de knoflook een minuutje mee. Voeg daarna de gekookte pompoenblokjes toe en bak even mee.
5. Pureer de pompoen, ui en knoflook met de staafmixer. Verdun de saus eventueel met het kookvocht van de pompoen.
6. Verkruimel de geitenkaas door de saus en garneer met de walnoten.

Dit recept is geïnspireerd door Chickslovefood.

4 gedachten over “Herfstige pompoencurry en/of pompoenpasta met geitenkaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *