Spring naar inhoud

Fietsen naar Montagnana

De zomer is inmiddels volop begonnen en dat betekent voor ons: tijd om te fietsen! Dit weekend hebben we een nieuwe fietsroute vanuit Verona uitgeprobeerd en ja hoor, dit is een absolute aanrader. Je volgt voor het grootste deel de rivier de Adige en je komt via allerlei schattige Italiaanse dorpjes uiteindelijk in Montagnana terecht, een van de best bewaarde middeleeuwse ommuurde stadjes van Europa.

(c) Wikimedia Commons, Zavijavah

Ik ben echt zwaar onder de indruk van hoe mooi de 500 jaar oude stadsmuur van Montagnana erbij staat. Toen ik de brug over de brede, lege slotgracht overstak, kon ik me helemaal voorstellen hoe daar ooit water in had gestaan en hoe ridders op paarden in galop over de ophaalbrug aankwamen. Dat is vast een geromantiseerd beeld, maar feit is wel dat Montagnana lid is van de vereniging I Borghi più belli d’Italia, oftewel de mooiste stadjes van Italië. En dat is wat mij betreft geheel terecht.

Montagnana is perfect voor een weekendje fietsen vanuit Verona, want een enkele reis is ongeveer 65 kilometer. Op zaterdagochtend vertrokken we op tijd om de ergste hitte voor te zijn en gelukkig leidde de route ons als eerste langs San Giovanni Lupatoto, want daar is de Lidl waar je heerlijk verse franse croissantjes kunt halen. Die hebben we meteen heerlijk opgesmikkeld in ons favoriete park in de buurt, het Parco di Pontoncello.

Vanuit San Giovanni volgden we de Adige langs Zevio, Ronco all’Adige en Albaredo. Je zou het niet zeggen, maar dit zijn allemaal nog best fikse stadjes vergeleken met wat je hierna tegen zult komen als je van de Adige afbuigt en het platteland van de Po-vlakte gaat doorkruisen. In Michellorie is er nog een kleine bar/pizzeria, maar verder zover het oog reikt alleen maar boerderijen, wijn- en maïsvelden.

De Rocca degli Alberi. (c) Wikimedia Commons, Alain Rouiller.

Totdat de schitterende stadsmuren van Montagnana voor je opdoemen. Het is echt de moeite om er minstens even een rondje omheen te fietsen, maar als je kunt ook even af te stappen en het rondje van 2 kilometer langs de muren te lopen binnenin de stad. De noordelijke en zuidelijke muren en de bijbehorende 24 torens stammen uit de 14e eeuw, toen Montagnana onder de heerschappij was van de familie Carraresi, de heersers van Padua. Het oostelijke en westelijke gedeelte van de muren is zelfs nog ouder. De enige twee entreepoorten tot de stad werden bewaakt door forten, de Rocca degli Alberi in het westen richting Verona en het Castello di San Zeno in het oosten richting Padua. In die laatste zit tegenwoordig het stadsmuseum van Montagnana.

We hadden onze fiets helemaal volgeladen met kampeerspullen, want het beloofde prachtig weer te worden voor een nachtje op de camping. We hebben overnacht bij La Colombara, een prachtige groene camping / B&B op 5 km van Montagnana. En niet onbelangrijk, ze hebben hier het mooiste sanitair dat ik ooit op een camping heb gezien. De douches en toiletten zijn splinternieuw en blinkend schoon. Verder was het in het voorseizoen heerlijk rustig, ook al kwamen we natuurlijk wel een stel Nederlandse fietsvakantiegangers tegen. Ze zitten ook overal, die Hollanders.

Nadat we ons tentje hadden opgezet en uren in het gras hadden liggen bijkomen van het fietsen in de hitte, kregen we wel een beetje trek. Zelfbenoemd voedselexpert professor Luca had ons aangeraden om zeker de locale specialiteit te proberen, de prosciutto crudo di Montagnana. Hij had het liefst gezien dat we ook de fabriek zouden gaan bezoeken, maar dat ging me toch een beetje te ver. Daarom zijn we lekker bij ristorante Le Mura gaan eten, waar je naast deze heerlijke prosciutto ook zeer smakelijke bigoli kunt krijgen, een soort dikke spaghetti die typisch zijn voor de regio Veneto. Ook fijn: geen eindeloze toetjeskaart, het toetje van de dag was tiramisu. En lekker dat het was!

Na een heerlijk nachtje slapen in de frisse lucht en ‘s ochtends wakker worden met het gefluit van de vogels, was het weer tijd om de terugtocht te ondernemen. Met een cappuccino en een chocoladecroissant kwamen we al halverwege en met een flink stuk pizza en focaccia redden we het weer helemaal naar huis. Fijn om weer thuis te zijn, maar zeker weten dat we vanaf nu wel vaker naar Montagnana gaan fietsen! En voor wie het zelf ook wil doen, hier vind je de GPX-route.

2 gedachten over “Fietsen naar Montagnana

    1. Manja

      Nee, dit was nog met ons oude beestje 🙂 We hebben de nieuwe wel al besteld en daarmee gaan we in augustus een proefrondje door Nederland en België maken als voorbereiding op Rome-Nederland volgend voorjaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *