Spring naar inhoud

Fietsen naar het Lago di Garda


Dat was een korte vakantie bij het Gardameer! We hadden ons tentje ingepakt, matjes, slaapzakken, zwemspullen, alles op onze fiets geladen en we gingen op weg. De route was prachtig en we hebben onderweg in Bussolengo een heerlijk taartje gegeten, maar bij het Gardameer aangekomen bleek dat letterlijk alle kampeerplaatsen al waren geclaimd door Duitsers. Zelfs als we het in ons liefste Italiaans vroegen, was er voor een klein tentje geen plek meer. Weer wat geleerd: als je met Pasen wil kamperen bij het Gardameer moet je reserveren. Gelukkig was het nog vroeg en zijn we nog even gaan zwemmen in het ijskoude water. Lekker afkoelen, want het was heel zonnig en warm. Nog even relaxen en wat eten en toen zijn we met tent en al weer teruggefietst. Ook wel fijn om weer thuis te zijn 🙂 Nu vertelt Christo jullie meer over de mooiste fietsroute van Verona naar het Gardameer:

In Italia (ik type dit stukje op een Italiaans toetsenbord en volgens mij bestaan daar geen trema’s) zijn er weinig fietspaden en de fietspaden die er zijn worden vaak slecht aangegeven. Soms heb je eindelijk een mooi en soort van veilig fietspad gevonden en dan stopt deze plotseling na 100 meter. Als je geluk hebt, gaat hij verder aan de overkant, maar het merendeel van de keren is dat niet het geval.

Ik heb me laten vertellen dat Verona nog een redelijk fietsvriendelijke stad is in vergelijking met andere Italiaanse steden. De automobilisten letten over het geheel genomen goed op fietsers en ze houden veel afstand. Een enkele keer krijg je alsnog een toeter naar je hoofd, maar meestal reageer ik hier dan op met willekeurige wilde handgebaren. Soms krijg je dan excuses en soms krijg je wilde handgebaren en extra toeters. Het is onduidelijk wanneer je handgebaren moet maken en hoe je ze moet maken, maar ik heb het idee dat je deze handgebaren als buitenlander bij voorbaat al verkeerd gebruikt ;-).

In ieder geval, Verona is dus een vrij fietsvriendelijke stad, maar de fietsroute tussen Verona en het Gardameer is een echte bella om verliefd op te worden. Deze route begint in het centrum en je kunt uitkomen in het noorden van de populaire badplaats Lazise. De route is bijna geheel autovrij, is goed aangegeven en onderweg vind je af en toe bankjes met waterkraantjes.

De route is deel van de Via Claudia Augusta, een route origineel gebouwd door de Romeinse keizer Claudius (meer durf ik hier niet over te zeggen). De route was vroeger een belangrijke handelsroute en loopt van Duitsland (Augsburg) via Oostenrijk naar Trento. Vanaf Trento splitst de route zich en kun je naar Venezia of naar Verona langs het Gardameer. Wij zijn dus vanaf Verona naar het Lago di Garda gefietst en weer terug. Hieronder vind je de route (of download de gpx-route) die wij hebben afgelegd en we zeker aan kunnen raden voor iedereen die in Lazise kampeert.

Manja & Christo

3 gedachten over “Fietsen naar het Lago di Garda

 1. Bonnie

  Gelukkig was het toch een mooie tocht en een goeie dag! Maar balen zeg. Zelfs geen trekkersveldje ofzo waar jullie bij mochten...
  Gaan jullie binnenkort nog herkansen voor een kampeertochtje?

  Barry en ik hebben vanaf 12 mei een weekje vrij en we duimen voor redelijk kampeerweer in Nederland, ik heb vandaag alvast een nieuw comfortabel luchtbed gekocht in plaats van onze brakke matjes.

  1. Manja

   Hoi Bonnie,
   Superleuk dat je onze verhaaltjes leest! We gaan zeker nog wel een keer herkansen, maar ik denk dat we dan proberen iets meer noordelijk te gaan kamperen, want het schijnt daar wat minder toeristisch te zijn. En we gaan vooraf reserveren 😉
   Wat lekker dat jullie volgende week gaan kamperen! Ik zal ook duimen voor goed weer. Weten jullie al waar je heen gaat? 't Wolfsven in Mierlo schijnt wel leuk te zijn 😛

   xx

 2. Pingback: De 10 mooiste plekken in Veneto - DitIsItalie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *