Spring naar inhoud

Felice anno nuovo!

Vuurwerk en een kunstwerk op piazza Bra

Gelukkig nieuwjaar! Of, zoals de mensen het hier afgekort zeggen: buon anno! Goed jaar! Hebben jullie een fijne jaarwisseling gehad? Wij wel, ook al hebben we de oliebollen, appelflappen en het knallen van vuurwerk wel gemist. Het is verrassend rustig hier, overdag hebben we drie knallen gehoord op z’n meest. Maar om middernacht ging het wel lekker los op het pleintje bij ons huis. Ik heb 4 kleine potjes en een pakje sterretjes gekocht bij de supermarkt om toch nog een beetje tegemoet te komen aan m’n vuurwerkverslaving. Oliebollen hadden we natuurlijk zelf kunnen bakken, maar we hadden nog een pakje pepernotenmix liggen, dus dat was wel lekker makkelijk 😉 En via BVN kan je ook gewoon naar Youp kijken. Voor ons was het dus een behoorlijk Nederlands Oud & Nieuw-feest.

Maar wat doen de Italianen met Oud & Nieuw? Vandaag kwamen er mensen langs de deuren om te vragen of we in de voorraadkast nog wat eten hadden liggen voor de voedselbank. Goed bezig! Helaas was onze voorraadkast zo goed als leeg, maar gelukkig waren ze ook blij met een pot chocopasta. ‘Buon anno!’ riepen ze vrolijk. Ja, want eten is wel waar het met Oud & Nieuw om draait (net zoals met Kerst, Pasen, Santa Lucia en eigenlijk alle andere feestdagen :P). Traditioneel wordt er in het noorden van Italië zampone (gevulde varkenspoot) met linzen (lenticchie) gegeten. De varkenspoot brengt geluk voor volgend jaar en de linzen staan symbool voor munten, dus voor de rijkdom die we in het nieuwe jaar allemaal hopen te krijgen. Om middernacht toast iedereen met spumante, mousserende wijn uit Italië. Champagne? Nee joh, dat kunnen die Italianen zelf toch veel beter?

En heb je de afgelopen jaren veel pech gehad? Logisch, want je hebt je niet aan een belangrijke Italiaanse traditie gehouden. Dus onthoud dit voor volgend jaar en het geluk zal je zeker toelachen: je moet tijdens Oud & Nieuw rood ondergoed dragen. ‘O fijn’ denk je nu misschien, ‘ik heb nog ergens achterin de la een rode onderbroek liggen, die kan ik dan mooi aan.’ Nee, gierige Hollander! Het moet nieuw ondergoed zijn, anders werkt het natuurlijk niet.

Er was ook een groot nieuwjaarsfeest op Piazza Bra, het plein waar de Arena staat. Al de hele maand is er een enorme stalen vallende ster met verlichting te zien die als het ware uit de Arena tevoorschijn komt. Met het vuurwerk erbij is het een mooi gezicht, zoals je op het plaatje hierboven kunt zien. Maar wij hebben er lekker vanuit ons raam op de vierde verdieping naar gekeken en dat zag er ook heel mooi uit.

Vandaag is het capodanno, afgeleid van capo d’ anno, letterlijk het hoofd van het jaar. We hebben lekker vrij, dus Christo is Star Wars Battlefront II aan het spelen en ik schrijf deze blog. Daarna ga ik uit nostalgie The Legend of Zelda – A Link to the Past spelen op m’n Super Nintendo Emulator. Hopelijk lukt het me om dit spel komend jaar uit te spelen (goed voornemen!), want dat is me nog nooit gelukt. Verder wil ik dit jaar meer lezen in plaats van op m’n telefoon spelen en blijven doorgaan met vegan maandag. Om het jaar goed te beginnen eten we vanavond deze vegan linzencurry (makkelijk te maken en superlekker!) en wie weet brengen de linzen ons nog geluk en voorspoed komend jaar. Sowieso zeggen de Italianen dat je op 1 januari iets moet doen wat je de rest van het jaar ook wil blijven doen (geen rekeningen gaan betalen!), dus dit is een goede start van het jaar voor vegan maandag.

2 gedachten over “Felice anno nuovo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *