Spring naar inhoud

Dealen met de hitte

Het is voorbij. Eindelijk is het voorbij. De ergste hitte van dit jaar is geweest en de temperaturen beginnen weer een beetje te zakken. Met andere woorden: het wordt hier nog steeds elke dag wel een graadje of 30, maar de temperaturen van 35 en soms 40 graden halen we nu niet meer. En daar ben ik zo gelukkig mee! Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik heb best wel veel last van de hitte. Zodra het warmer dan 30 graden wordt, heb ik veel minder energie: ik slaap niet lekker en mijn hersenen gaan op standje 50%, waardoor ik me de hele tijd gaar en onscherp voel. En dan hebben we het dit jaar nog niet eens zo heet gehad als vorig jaar, toen ik me van juni tot augustus elke keer als ik onder de douche stond afvroeg ‘Waarom doe ik dit?’, want 5 minuten later spetterde het zweet alweer aan alle kanten uit m’n poriën. Gelukkig heb ik nu inmiddels een beetje geleerd hoe ik kan dealen met de hitte, dus eigenlijk schrijf ik dit artikel vooral voor mezelf, zodat ik volgend jaar niet vergeet wat ik ook alweer moet doen als de zomer voor de deur staat. Want met hitte is het net als met ziek zijn: zodra het weer fris is/zodra je je weer beter voelt, kun je je gewoon niet meer voorstellen hoe het was. Zo erg was het toch allemaal niet? Pas als je dan weer een keer goed ziek/oververhit bent, weet je het weer: o ja, dit is echt balen. Maar goed, ik hoorde dat Nederland dit jaar ook niet gespaard is gebleven van hittegolven, dus wie weet heb jij ook nog wat aan dit stukje!

Eigenlijk vind ik hitte helemaal niet zo erg. Vooral als we in Nederland weer eens een hele zomer regen hebben, kan ik echt genieten van een paar weken zweten in Italië, Spanje of Griekenland. Maar dit is het verschil: dán ben je op vakantie en kan je fijn doen waar je zin in hebt. Is het te zonnig? Dan blijf je toch onder je parasolletje zitten. Voel je je een beetje gaar? Ach, gewoon lekker op je handdoekje gaan liggen slapen, toch? En tussen 12 en 4 doe je sowieso al niks, want dan is het veel te heet. Maar het wordt anders als er van alles moet gebeuren: werken, boodschappen, koken, schoonmaken enzovoorts. Dan kun je niet zo makkelijk alles om de hitte heen plannen en zal je er toch af en toe doorheen moeten. En mijn probleem is dat ik daar heel gefrustreerd van raak. Ik baal zo erg als het zweet onder m’n zonnebril uitloopt of na 2 minuten fietsen als een plasje in m’n knieholtes staat.

Vanuit die frustratie komt dus ook tip 1 voor dealen met de hitte: accepteer dat het heet is en dat dat niet ideaal is. Inderdaad, je moet soms 2 keer per dag een schoon T-shirt aantrekken. Ja, je hebt minder energie en je krijgt minder gedaan. Dat gaat alleen echt niet veranderen door steeds maar te bedenken hoe ontzettend vervelend het allemaal wel niet is. En als je helemaal als een pro wil dealen met de hitte, bedenk dan ook dat het nu te heet is, maar dat het daardoor in de lente en herfst heerlijk weer is en in de winter ook niet zo guur als thuis. Ok.. dat eerste lukt misschien nog wel, maar of ik ooit op het niveau van een echte pro kom.. De tijd zal het leren.

Dan van deze wat filosofische tip verder naar een meer praktische tip nummer 2: als je een airco hebt, gebruik hem dan ook. Ik heb vorig jaar de hele zomer tegen mezelf gezegd ‘Ah joh, het gaat toch wel. Een airco is zo’n overdreven, energieverspillend luxeding, dat heb je toch niet nodig.’ Maar ondertussen voelde ik het zweet over m’n rug lopen. Als ik dan eindelijk een half uurtje de airco aanzette, had dat ook heel weinig effect en was het binnen 2 minuten weer heet. De hitte zit zo in de vloer, de muren en zelfs in de pot compleet vloeibare chocopasta, daar kan de airco niet meer tegenop. Dit jaar hebben we het anders aangepakt. We wilden vooral lekker slapen, dus we hebben de airco op de zachtste stand elke nacht aangezet. Wat een wereld van verschil! Ik werd eindelijk weer een keer uitgerust wakker. En doordat de hitte niet meer zo diep in het huis zit, werd het overdag ook niet meer zo warm binnen. Het blijft een energieverspiller die airco, maar ik ben er toch wel heel blij mee.

Tip 3, deze tip heb ik ontdekt door het uitvoerig observeren van Italianen op straat. Misschien heb je dit ook wel eens gezien: een Italiaan staat voor het stoplicht te wachten, maar in plaats van recht voor de weg te gaan staan, staat hij 3 meter verderop. Hoezo? Wil hij niet zo snel mogelijk de weg oversteken? Jawel, maar hij wil nog liever ergens in de schaduw staan en hij stapt pas weer de zon in als het stoplicht op groen gaat. Slim, toch? En het werkt, want elke keer een paar minuten in de volle zon staan wachten, creëert gutsende zweetstromen en je wordt er moe van. Inmiddels loop ik ook altijd aan de kant van de straat waar schaduw is en zoek ik altijd bankjes uit onder een boom. In Nederland is dat meestal helemaal niet nodig, in de zon zitten is dan juist lekker, maar voor mij werkt deze truc in Italië extreem goed.

De volgende tip, nummer 4, ligt voor de hand, maar is super effectief. Als je de mogelijkheid hebt, doe je werk/klusjes dan ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds en doe ‘s middags een beetje rustig aan. Wow, ik heb eigenhandig de siësta heruitgevonden, knap hoor! Ja, maar in alle eerlijkheid vond ik de siësta altijd nogal onzin voor luie mensen die gewoon geen zin hebben om te werken, dus daar wilde ik echt niet bij horen. Is dat bevooroordeeld? Yep. Maar gelukkig heb ik me er inmiddels wel overheen gezet. Ik kan me nu heel goed voorstellen dat als je slecht slaapt door de hitte en de lucht is zo heet dat het voelt alsof je de hele dag door warme vla aan het bewegen bent, dat je dan moe bent en dat het handig is om op het heetst van de dag niet te veel uit te voeren. Dus ik siesta vrolijk mee, zonder schuldgevoel.

De laatste tip is ook geïnspireerd door wat eigenlijk alle Italianen doen: heb je een weekend of een paar dagen vrij, ga dan niet thuis zitten zweten in het donker, omdat je alle luiken naar beneden hebt gedaan om de hitte buiten te houden. Ga op z’n minst ergens aan het water zitten om af en toe een duik te nemen (zwembad, Gardameer, allemaal goed). Of beter nog, ga naar de bergen! Daar is de lucht heerlijk fris en de temperatuur een stuk lager. Soms scheelt het wel een graad of 10. Heerlijk om een paar dagen in 25 graden te zitten, als het in Verona constant 35 graden is. Christo en ik zijn bijvoorbeeld wel eens een weekendje naar deze en deze camping geweest. Middenin de natuur, lekker rustig en dus het belangrijkste: lekker koud.

Maar voor nu is de hitte even voorbij. Ik ga genieten van een beetje frisse wind en van het moment dat ik straks na 6 maanden weer dichte schoenen of een jas aan ga trekken. En ijsjes eten mag het hele jaar door, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *