Spring naar inhoud

De vier grote kerken van Verona: Duomo (deel 2)

Hebben jullie een fijne kerstvakantie gehad? Je kon vast niet wachten tot het voorbij was, zodat je eindelijk dit tweede stukje over de Duomo van Verona kon lezen, of niet? 😉 Vorige keer had ik het over de twee andere kerken die onderdeel uitmaken van het Duomo-complex (de Santa Elena en de San Giovanni in Fonte) en vandaag wil ik het hebben over de Duomo zelf, de kathedraal van Verona.

Opvallend genoeg ligt de Duomo eigenlijk totaal niet op de route van de meeste toeristen. Iedereen wil natuurlijk de Romeinse Arena en het huis van Julia zien en de meesten gaan ook nog wel een Aperol Spritz drinken op Piazza Erbe, maar om de Duomo te bekijken moet je echt even van de standaard toeristische route afwijken. Gevolg is dat het wijkje rondom de Duomo door velen wordt beschouwd als het gezelligste en meest authentieke stukje Verona-centrum. Je kunt er lekker typisch Veronees eten en een relatief rustig wandelingetje maken, terwijl je lekker kan genieten van de mooie straatjes en de laat-Middeleeuwse gebouwen die op elke hoek ineens kunnen opduiken.

De Duomo van Verona gezien vanaf Piazza Duomo.

Piazza Duomo, het grote plein voor de kathedraal, is een oase van rust waar ik letterlijk nog nooit grote mensenmassa’s heb gezien. Heerlijk! Maar je zou natuurlijk ook kunnen denken dat het feit dat het daar zo rustig is betekent dat die hele Duomo niet zoveel voorstelt en prima geskipt kan worden bij een bezoekje aan Verona. Ik geef toe, vergeleken met andere Duomo’s zoals die van Florence, Milaan of Venetië is die van Verona behoorlijk underwhelming. Hij is niet de grootste, de oudste of de mooiste, zelfs niet vergeleken met de andere kerken van Verona. Toen ik binnenkwam zag ik vooral veel schilderijen, beelden en kleuren gemixt met goud en chaos. Als me één ding is opgevallen in de Duomo, dan is het wel dat overdaad schaadt.

Zo valt het nog wel mee, toch? Wacht maar tot je echt binnen staat en alle goudglitterende zijkapellen ziet.

Maar toch, naast het feit dat je drie kerken voor de prijs van één krijgt bij een bezoekje aan de Duomo, hangen er ook nog twee kunstwerken die absoluut de moeite van het bekijken waard zijn. De mooiste daarvan vind ik de ‘kerststal’ van Liberale da Verona, boven het tweede altaar aan de rechterkant. Dit schilderij heet officieel Adorazione dei Magi, oftewel de Aanbidding der Wijzen en het mooie eraan is hoe gedetailleerd het geschilderd is. Zo gedetailleerd dat je in de kerk niet dichtbij genoeg kan komen om alles te zien. Gelukkig zijn de kleuren en de setting met een bergachtig landschap vol oude ruïnes ook mooi om van een afstandje te bekijken.

© Wikimedia Commons, Didier Descouons

Op het plaatje hierboven kun je gelukkig alles goed zien en als je erop klikt, krijg je zelfs een grotere versie. Mijn oog valt op een of andere manier vaak als eerste op schattige dieren en moet je kijken wat een leuke konijntjes en hondjes er op de voorgrond in het gras zitten! Daarboven zie je de drie koningen respectvol buigen en hun hoed afnemen voor Jezus. Eentje heeft z’n geschenk al afgegeven aan Jozef, die er overigens niet erg blij mee lijkt te zijn. Achter Maria zie je een hele berg roze, enthousiaste engeltjes, die van een afstandje wel wat weg hebben van een stapel dode baby’s, maar van dichtbij juist heel vrolijk zijn. De os en een stukje van de ezel zie je achter Jozefs rug en in plaats van een stal hebben ze een prachtig versierde ruïne als huis. Niet gek!

© Wikimedia Commons, Didier Descouons

De hele vallei is volgelopen met mensen die Jezus komen vereren. De weg wordt ze gewezen door de stralende ster van Bethelehem in de lucht, waaromheen je als je goed kijkt grijsgekleurde engelen kunt zien vliegen. Dacht je ook dat het wolken waren? Ik wel! Op de rots onder de ster zie je vreemd genoeg nóg een keer Jozef en Maria en hun babytje afgebeeld, maar nu in alle rust in een grot, zonder alle drukte van het bezoek beneden in de vallei. Bovenop dezelfde berg zie je drie schaduwachtige figuren naar boven kijken en hun armen in de lucht werpen. Zijn ze verbaasd door het verschijnen van de ster? Of hebben ze de engelen gezien?

© Wikimedia Commons, Didier Descouons

Als laatste detail, helemaal op de achtergrond zie je een grijzige stad aan een rivierbocht op een heuvel. Zou het Verona kunnen zijn? Misschien wel. Dat is in ieder geval wat de audioguide zei. Maar ik geloof het eigenlijk niet helemaal. Op de heuvel staan allerlei gebouwen met prachtige torens en dat zou nog wel de heuvel van Verona in die tijd kunnen zijn, die aan een bocht van de rivier Adige ligt. Het probleem is alleen dat er verder geen enkele van de toen al bestaande bruggen (zoals de Ponte Pietra of de Ponte Scaligero) of kerken zichtbaar is en de vlakte helemaal leeg is, terwijl die in Verona juist helemaal volgebouwd staat, ook in die tijd al. Misschien heeft Liberale zich door zijn eigen geboortestad laten inspireren bij het schilderen, maar hij heeft zeker geen 100% natuurgetrouw uitzicht op Verona geschilderd, hoe leuk dat ook was geweest.

© Wikimedia Commons, Didier Descouons

Een ander niet te missen kunstwerk in de Duomo is het enige schilderij van de beroemde Italiaanse renaissance-schilder Titiaan in heel Verona. Boven het eerste altaar links hangt dit werk, waarvan ik vooral de kleuren van de wolken heel mooi vind en de verbaasde gezichten van de apostelen. Sommigen kijken naar beneden het graf in om zich van te verzekeren dat Maria echt verdwenen is en anderen zien haar al in de lucht zweven met een mix van verbazing en aanbidding in hun ogen.

© Wikimedia Commons, Didier Descouons

Sla het Duomo-district dus niet over bij je bezoekje aan Verona, al is het maar om een wandelingetje te maken. En ben je wel benieuwd naar de kunstwerken hierboven of ben je een kerkenliefhebber, dan moet je de Duomo ook zeker bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *