Spring naar inhoud

De vier grote kerken van Verona: Duomo (deel 1)

Elke grote Italiaanse stad heeft wel een Duomo, een kathedraal. De beroemdste zijn (denk ik) wel de gestreepte Duomo van Florence en de spierwitte Duomo van Milaan. Leuk feitje: de Sint Pieter is officieel niet de Duomo van Rome, omdat hij in Vaticaanstad staat. De echte kathedraal van Rome is de San Giovanni in Laterano: veel minder bekend, maar ook absoluut de moeite waard. Vandaag ga ik het natuurlijk hebben over de Duomo van Verona, die (ik moet eerlijk blijven) niet kan opboksen tegen al zijn collega’s die ik hierboven heb genoemd. Maar de Duomo van Verona heeft wel iets wat de meeste anderen niet hebben.

De witte klokketoren van de Duomo gezien vanaf de Adige met de Romeinse Ponte Pietra op de voorgrond. De toren is nooit afgemaakt, vandaar dat hij zo plat is.

Als je een kaartje koopt voor de Duomo, krijg je namelijk automatisch ook toegang tot de twee kleinere kerkjes die aan de kathedraal verbonden zijn: de Sant’Elena en de San Giovanni in Fonte. Drie kerken voor de prijs van één! Dat kan de Sint Pieter niet zeggen. Ik vind zelf de Santa Elena het interessantst. Niet per se vanwege het kerkje zelf, maar om wat eronder zit. Op deze plek werd namelijk al in de vierde eeuw de eerste kerk van Verona gebouwd in opdracht van bisschop San Zeno. Het mooie is dat we de fundamenten en vloermozaïeken van deze oudere versies van de Duomo ook vandaag nog kunnen bekijken, door de vloer van de Santa Elena heen.

Vloermozaïek in de Santa Elena

Voor elke mozaïekenfan heb ik ook nog een andere tip. In de 5e eeuw werd het kerkje onder Santa Elena vergroot en de vloermozaïeken van die kerk kun je buiten gratis bekijken in het klooster dat aan de Duomo vastzit. Om daar te komen moet je een beetje een geheime route nemen: als je op Piazza Duomo met je gezicht naar de façade van de Duomo toe staat, zie je links in het hoekje een straatje onder een boog. Loop onder de boog door en volg de straat tot je bij de hoofdingang van Santa Elena bent.

Het poortje links in de hoek moet je onderdoor. Bedankt Google Maps!

Recht daartegenover is de ingang van het klooster met de mozaïeken. En als je er dan toch bent, wil je dan ook vragen of ze er een keer een bezem overheen willen halen? Want zulke mooie mozaïeken mogen wat mij betreft niet onder een laag stof van een paar centimeter zitten.

Het klooster met de mozaïeken
Een echte 5e eeuwse mozaïekvloer, zomaar gratis te bekijken!

Maar goed, we waren in de Sant’Elena. Volgens de audioguide wordt er in deze kerk een houtsplinter van het Heilige Kruis bewaard. Dat is ook de reden dat de kerk gewijd is aan de heilige Helena. Zij was de moeder van de eerste christelijke keizer van het Romeinse rijk, keizer Constantijn. Het verhaal over haar gaat dat zij het Heilige Kruis vanuit Jeruzalem naar Rome had gebracht. Hoe ze vervolgens in Verona aan een stukje van dit kruis zijn gekomen, vermeldt het verhaal helaas niet.

Santa Elena

Het andere kerkje dat bij de prijs van je Duomo-kaartje inbegrepen is, is de San Giovanni in Fonte, de Sint Johannes bij het doopvont. Zoals je uit de naam misschien al wel had opgemaakt, is deze kerk gewijd aan Johannes de Doper en was het vroeger de doopkapel van de Duomo. Nu is het dus een apart kerkje en waar je zeker niet aan voorbij moet lopen is het prachtige marmeren doopvont dat pontificaal midden in de kerk staat. Het doopvont is gehouwen uit één blok van het typisch Veronese roze marmer. Het is zo groot, omdat het in de 13e eeuw gebruikelijk was om volwassenen te dopen in plaats van kinderen en daarvoor moesten ze helemaal kopje onder.

De San Giovanni in Fonte met het doopvont in het midden

Op elke kant van het doopvont is een scène uit het leven van Jezus afgebeeld. De eerste die je ziet als je binnenkomt is, heel toepasselijk, de doop van Jezus. Opvallend is dat aan de rechterkant positieve gebeurtenissen zijn afgebeeld (de annunciatie, de geboorte van Jezus en de herders) en aan de linkerkant de negatieve gebeurtenissen (Herodes beveelt dat alle kinderen vermoord moeten worden, de kindermoord en de vlucht naar Egypte). De drie wijzen maken het verhaal compleet op de achterkant van het doopvont. Er is ook ergens een schattige kat afgebeeld met een muis in zijn bek, wat staat voor het net op tijd afweren van onheil (de muis die al je voorraden opvreet). Maar die mag je zelf gaan zoeken.

De vlucht naar Egypte

Zo, nu heb je vast wel zin om eindelijk iets over de Duomo zelf te lezen. Jammer, je moet nog even geduld hebben, want ik ga eerst lekker genieten van de kerstvakantie. Het verhaal over de Duomo heb je dan nog tegoed voor het nieuwe jaar.

Tanti auguri di Buon Natale!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *