Spring naar inhoud

De huizen van Romeo en Julia in Verona

[deze blog is het vervolg op Verona: stad van de liefde en Romeo & Julia. Vandaag deel 2 in de serie over Romeo en Julia in Verona, waarin de huizen van de twee geliefden aan bod komen]

Casa di Giulietta / het huis van Julia
Honderdduizenden toeristen komen ieder jaar in Verona kijken naar het balkonnetje van Julia. Je ziet veel stelletjes die romantisch hun naam op de muur bij de ingang schrijven:

De muren bij de ingang van Casa di Giulietta

Een andere leuke activiteit is het aanraken van het bronzen beeld van Julia, gemaakt door de beeldhouwer Nereo Constantini in 1972. Het idee is dat het aanraken van Julia’s rechterborst geluk in de liefde zou brengen. Best een beetje ongemakkelijk om mensen dat de hele tijd te zien doen en er ondertussen foto’s van maken. Inmiddels is het originele beeld vervangen door een exacte replica, omdat er door de vele aanrakingen een gat in Julia’s rechterborst was komen te zitten. Het originele beeld is met gat en al te zien naast de kassa van het museum.

Voor het museum zelf hoef je trouwens niet de moeite te doen om in de rij te gaan staan, want eigenlijk is het niet meer dan een Eftelingachtig nagebouwd Middeleeuws huis met daarin wat rekwisieten van de film Romeo and Juliet uit 1968 (het echte bed van Julia!!1!!), wat etsen van scènes uit Shakespeare's tragedie en drie vitrines met Veronees keramiek uit de Renaissance. De echte topattractie kun je echter alleen via het museum bereiken en dat is natuurlijk om met je geliefde een romantische foto te maken op het balkon van Julia. Toen wij in januari zijn geweest (eerste zondag van de maand in het laagseizoen voor maar 1 euro, woehoe!), hebben we maar 10 minuten in de rij hoeven staan.

Maar serieus, in de zomer is het zo druk dat je jezelf nauwelijks door de straat voor het huis kan wurmen. Iedereen staat in de hitte op elkaar gepakt op het kleine binnenplaatsje en daarbuiten. Maar... wat de meeste toeristen niet weten, is dat het huis pas in 1935 door de gemeente Verona is opgekocht en omgetoverd tot het huis van Julia door het te renoveren in middeleeuwse stijl. De reden dat ze dit huis aan de Via Cappello 23 tot casa di Giulietta hebben gebombardeerd is de naamsgelijkenis tussen de Middeleeuwse bezitters van het huis, de familie Dal Cappello en de familie van Julia, de Capuleti. Het symbool van de familie Dal Cappello is een cappello (een hoed) en het leuke is dat je boven de ingang van casa di Giulietta dit symbool nog kan zien:

Ook leuk om te weten: het beroemde balkonnetje is er in de jaren 30 aangeplakt en is eigenlijk een sarcofaag uit de oudheid. Al die verliefde stelletjes die in een doodskist een foto maken om hun eeuwigdurende liefde vast te leggen, de ironie!

Casa di Romeo / het huis van Romeo
Het grappige is dat ‘het huis van Romeo’ helemaal niet zo druk is als dat van Julia. Het bevindt zich in een rustig straatje achter de Arche Scaligere en omdat het ook tegenwoordig nog bewoond wordt, mag je er als toerist niet naar binnen. Er is dus ook niet zo veel te zien, alleen een mooie Middeleeuwse buitenmuur uit de 14e eeuw en twee informatiebordjes. Op de ene staat dat dit het huis is geweest van de Cagnolo-Nogarola familie, over wie ik alleen heb kunnen vinden dat het een 14e eeuws familie was die dichtbij de heersende familie Della Scala stond.

Voor de vorm staat er ook op het bordje dat het huis wordt beschouwd als het huis van Romeo. De reden hiervoor is niet echt gefundeerd, dit huis is gewoon het best bewaard gebleven Middeleeuwse huis uit de wijk waar de familie Montecchi waarschijnlijk heeft gewoond. Helaas heeft dat de toeristen niet tegengehouden om het andere informatiebord er zo uit te laten zien:

Op dit bordje kun je een citaat van Shakespeare in het Engels en in de Italiaanse vertaling lezen als je van heel dichtbij kijkt:

Tut, I have lost myself; I am not here;
This is not Romeo, he's some other where.

"Oh dov'è Romeo?... Taci, ho perduto me stesso:
io non sono quì e non son Romeo, Romeo è altrove"
Act 1 scene 1, 184-185

Dit is een interessant citaat, omdat Romeo deze woorden aan het begin van de tragedie over zichzelf zegt, wanneer hij Julia nog niet kent en hopeloos verliefd is op een ander meisje: Rosaline. Een mooie verwijzing naar de liefde tussen Romeo en Julia is dit dus niet. Maar wat dan wel? Ik vind het leuk om te denken dat degene die dit citaat heeft gekozen indirect wil zeggen dat dit helemaal niet Romeo’s huis is geweest. Romeo is niet thuis en dat is hij ook nooit geweest hier. Zou leuk zijn, toch? Maar wie een betere interpretatie heeft, laat het me weten!

In de volgende en alweer de laatste aflevering van 'Romeo en Julia in Verona', heb ik voor jullie nog 4 andere op dubieuze wijze aangewezen plaatsen in Verona die iets met Romeo en Julia te maken zouden hebben, inclusief de 'tomba di Giulietta'.

2 gedachten over “De huizen van Romeo en Julia in Verona

  1. Evelien

    Omg, the excitement! Ik heb hardop gelachen om de ironie van de sarcofaag en het enthousiasme over het 'echte bed van Julia !!!1!!!' 😀 (Oh en ik ben echt een n00b want ik had deel 1 van dit verhaal gelezen, maar ik had niet door dat er al een deel 2 en een deel 3 waren. Ik loop een beetje achter, schaam!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *