Spring naar inhoud

Buona Pasqua a tutti!

‘Zo, het zal wel een zware tijd voor je zijn nu, Christo.’
‘Ehmm… hoezo?’
‘Ja, met die kruisiging enzo, ik kan me niet voorstellen dat dat makkelijk voor je is.’

Dat krijg je ervan als je naam in het Italiaans letterlijk ‘Jezus’ betekent 😛

Wat doet een typische Italiaan met Pasen? Afgelopen zondag, met Palmpasen, zagen we veel mensen in de stad lopen met een olijftak. We wisten niet precies wat het betekende, dus Christo ging het vragen op de uni. Maar met die ongelovigen daar kwamen we niet echt verder, want ze wisten alleen dat het ‘iets met de kerk’ was. Gelukkig vond ik vandaag op een terrasje de lokale krant (met de voor Verona heel toepasselijk naam L’Arena) en daar bleek een hele Paasspecial in te zitten!  Dus ik ga jullie nu alles vertellen wat ik uit die 10 pagina’s Italiaans heb begrepen.

Op domenica delle palme brengt elke kerkganger een olijftak mee en de mensen verzamelen zich op een plaats buiten de kerk. Daar worden de olijftakken gezegend en dan volgt een processie naar de kerk. Na de mis neemt iedereen zijn olijftak mee naar huis en soms worden ze uitgewisseld met vrienden. We merkten hier in de buurt verder dat Palmpasen een hele populaire dag is om bij familie op bezoek te gaan, want we zagen veel meer opa’s en oma’s dan normaal.

En wat brengen die opa’s en oma’s natuurlijk mee? Iets heel belangrijks. ‘Gezelligheid!’ Nee, dat bedoel ik niet. ‘Ehmmm.. liefde en aandacht’ Nee joh, dat bedoel ik ook niet. Ik bedoel: Echt. Hele. Grote. Paaseieren!! Je denkt misschien dat je familie veel van je houdt, omdat je vroeger wel eens een paaseitje hebt gekregen, maar dat stelt helemaal niks voor. Je familie houdt pas van je als je een paasei krijgt dat groter is dan je hoofd. Of op z’n minst even groot. Anders moet je je echt zorgen gaan maken.

Pasen wordt meestal doorgebracht met familie, maar dit is niet zo verplicht als met Kerst. Het komt ook voor dat mensen Pasen met vrienden vieren. Eigenlijk maakt het niet uit, zolang je maar uitgebreid gaat lunchen op zondag. Traditioneel eet je dan vooraf lasagne of asperges met ei en daarna veel vlees. Verder heeft elke provincie zijn eigen traditionele paasgerechten en er stond zelfs in de krant dat vegetarisch en biologisch eten bij de paaslunch populairder begint te worden. Als toetje neem je een stukje Italiaans paasbrood dat Colomba wordt genoemd, omdat het in de vorm van een duif gebakken wordt. Je moet wel goed je best doen om dat te zien, want eigenlijk is het meer een soort klavertje vier. Ik vind het heel lekker! Het lijkt eigenlijk wel op Nederlands paasbrood, maar dan zonder de spijs en mét amandelen en suikerhagelslag erop. Nomnom!

Met Pasquetta  of meer formeel lunedì dell’Angelo (2e paasdag) ga je als echte Italiaan lekker de natuur in. Een wandeling maken met het gezin, naar het park en lekker picknicken. Als het kan met net zo veel eten als de dag ervoor, maar het mag vandaag ook iets minder zijn. In de krant stond letterlijk: ‘als het maar kwaliteit is, hoeft het op 2e paasdag niet heel veel te zijn.’ Gelukkig maar.

Gaan wij ook Italiaans Pasen doen? We hebben onze Colomba al bijna op en er staat nog een enorm ei te wachten, maar verder gaan we kamperen bij het Gardameer. Nederlandser kan niet. Misschien hebben ze wel kroketten 😛 Iedereen verklaart ons voor gek, omdat het nog ‘veels te koud’ is, maar ik vind het heet en ik ga zwemmen. Buona pasqua a tutti!

Manja

Is dit paasei groot genoeg?
Een colomba. Zie je dat het een duif is?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *