Spring naar inhoud

Avonturen in Zuid-Italië – wandelen in Foresta Umbra

In het hart van het nationale park Gargano strekt zich een schitterend en oeroud bos uit: Foresta Umbra. Het is honderden miljoenen jaren geleden ontstaan toen Gargano nog een eiland was, voordat het aan het vasteland is vastgegroeid en de ‘spoor van de laars’ op de kaart van Italië is geworden. De naam Foresta Umbra betekent ‘schaduwbos’ en die naam is goed gekozen, want het bos is enorm en zelfs als het op het strand 30 graden is, voelt het in het bos heerlijk koel aan. Een goede reden dus om er een mooie wandeling te gaan maken. We zijn begonnen bij het kleine meertje, Laghetto d’Umbra, waar ik maar twee families met kinderen weg heb hoeven te jagen om de schildpadjes van dichtbij te bekijken:

Schildpadden bij het Laghetto d'Umbra

Het bos was zo mooi groen en fris en wij waren zo gemotiveerd dat we besloten een rondje te lopen via Murgia. Dat lijkt op het kaartje hieronder een lachwekkend klein rondje, maar dat zegt meer over hoe groot het bos is dan over hoe ver het daadwerkelijk was. Ik denk dat we zo’n 3 uur rustig aan het wandelen zijn geweest over een mooi onderhouden pad met aardig wat stijgingen en dalingen.

Kaartje met wandelpaden in Foresta Umbra (klik voor groot)

Op het kaartje zie je ook welke dieren je allemaal in het bos tegen zou kunnen komen: egels, wilde katten, zwijnen, herten, dassen, vossen, vleermuizen, hazen, eekhoorns en nog veel meer. Maar wat was uiteindelijk het enige dier wat wij onderweg tegen zijn gekomen? Een dikke adder die midden op het pad lag! Hij was ook niet van plan om weg te gaan, dus we zijn er heel voorzichtig met een boogje omheen gelopen en daarna keken we wel wat beter uit waar we liepen. We durfden nog net heel voorzichtig naar een uitzichtpunt te klimmen, van waaruit je heel mooi kan zien hoe enorm het bos is:

Even uitrusten bij het uitzichtpunt in Foresta Umbra

We hebben onderweg denk ik 3 wandelaars gezien, dus dat was heel relaxed. Ik heb wel gelezen dat het in het hoogseizoen rondom het Laghetto d’Umbra best wel druk is en dat je dan rustiger kan wandelen bij Sfilzi (iets noordelijker op de kaart). Als je ook zag hoe bizar veel hotels en campings er langs de kustweg van Gargano liggen, kan ik me inderdaad wel voorstellen dat je in het hoogseizoen veel drukte kan verwachten in deze regio. Maar zoek je nog een bestemming voor de meivakantie en vind je het niet erg dat de meeste hotels en campings pas vanaf eind mei open zijn, dan is dit gebied echt een aanrader!

Hier heb ik mijn informatie vandaan over de geschiedenis van Foresta Umbra (Italiaans).

2 gedachten over “Avonturen in Zuid-Italië – wandelen in Foresta Umbra

 1. Suus

  Hoi Manja! Ik kwam je site ergens tegen en wat leuk om wat van je te lezen. Ik hoop dat alles verder goed gaat daar 🙂

  Liefs, Suus

  1. Manja

   Hoi Suus,

   Wat leuk dat je onze site tegenkwam! Hier is het goed, ik hoop met jou ook.

   Groetjes, Manja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *